funkcje
melania.: pewnie wyda wam sie to dosc banalne, ale nie wiem jak to zrobic. prosze o pomoc z przykladem.

.
funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = x
2 − 3x + 2
x∊R oblicz dla jakiej liczby a zachodzi rownosc f(a−2) = f(1−a)
5 wrz 15:40
anmario:
f(a−2)= ile? Ano ze wzorze funkcji trzeba za x wstawić a−2 i będzie wiadomo. Działamy:
f(a−2)=(a−2)2−3(a−2)+2
Podobnie f(1−a)=(1−a)2−3(1−a)+2
Skoro jedno ma być równe drugiemu to musi być:
(a−2)2−3(a−2)+2 = (1−a)2−3(1−a)+2
Z czego łatwo obliczyć a, myślę, że dalej już pociągniesz
5 wrz 15:45
melania.: dzieki bardzo.
5 wrz 15:47