pomóżcie mi :(
Magdalenka: Proszę o pomoc

jestem zielona z matematyki

Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego a) Trójkątnego o krawędzi
podstawy a=4cm i wysokość h=7,5 cm b) Sześciokątnego o najdłuższej przekątnej d=12cm i kącie
nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy α=60stopni
5 wrz 14:31
:-)TO TYLKO JA: a)Podstawa :trójkąt równoboczny,wiec musisz obliczyć jego pole−P=a2√34,masz podane a
,więc chyba proste..
Pole boczne to 3 jednakowe prostokąty,których pole też musisz obliczyć P=a*b.więc Pboczne=3*a*b
5 wrz 18:59
:-)TO TYLKO JA: a w prostokącie to krawędź podstawy tego graniastosłupa,czyli 4, b to jego wysokość,czyli
7,5.Jak wyliczysz już Ppodstawy i Pboczne to podstawiasz do wzoru na pole graniastosłupa
Pg=2*Pp+Pb
i na objętoścVg=Pp*H
5 wrz 19:06