matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc :)
anka:
Przedstaw liczbę w postaci a
3
√
b
. a)
3
√
16
+
3
√
54
= b)
3
√
250
− 2
3
√
128
= c)
3
√
81
+ 2
3
√
24
−
3
√
375
=
5 wrz 16:35
Bogdan:
a)
3
√
16
+
3
√
54
=
3
√
8*2
+
3
√
27*2
= 2
3
√
2
+ 3
3
√
2
= 5
3
√
2
Pozostałe przykłady wykonuje się podobnie.
5 wrz 19:14