Pole Trójkąta- pomocy :(((((
Jarek: Oblicz pole dowolnego trójkąta wiedząc że:
|AC|= 6, ∡ ABC= ∡ACB= 67 ◯ 30 '
5 wrz 13:50
anmario:
To zwykły trójkąt równoramienny, do obliczenia pola potrzebujesz znać długość podstawy BC i
opuszczonej na nią z wierzchołka A wysokości, do obliczenia ich wystarczy znajomość funkcji
trygonometrycznych a jak już je znasz cała reszta staje się zwyczajnie trywialna, polecam więc
zrozumienie i wyrycie na pamięć czterech prostych formułek (sinusem kąta ostrego nazywamy...
itd) i daję Ci najświętsze słowo honoru, że kiedy już przez to przebrniesz to cała reszta
będzie igraszką. Zatem zapraszam (ja, może inni mają inne zdanie) kiedy będziesz je znał.
5 wrz 14:00