Wykaż, że
jacob: Wykaż, że:
√3−2√2 = 1√3+2√2
5 wrz 23:13
Eta:
ponieważ: ( 1 −
√2)
2 = 1 − 2
√2 +2 = 3 −2
√2
to:
L=
√3 −2√2 =
√(1 −√2)2 = I 1 −
√2I = −1 +
√2 =
√2 −1
podobnie w mianowniku:
√√3 +2√2 =
√( 1 +√2)2 = I 1 +
√2 =
√2+1
zatem:
| | 1 | | √2 −1 | | √2−1 | |
P= |
| = |
| = |
| = √2 −1
|
| | √2+1 | | ( √2+1)(√2−1) | | 2 −1 | |
więc L=P
5 wrz 23:42
Bogdan:
Można również usunąć mianownik w podanej równości mnożąc ją obustronnie przez √3 + 2√2 .
5 wrz 23:52
Eta:
Pewnie ,że można

proszę:
√3 −2√2*
√3+2√2= 1
√(3 −2√2)(3 + 2√2=1
√ 9 − 8 = 1
1 =1
5 wrz 23:57
wiolka: mam pytanie do pana bogdana jak tam jest
6 wrz 00:17
Bogdan:
To zadanie można rozwiązać na wiele sposobów, obydwa rozwiązania są poprawne.
Jeszcze inne rozwiązanie to usunięcie niewymierności z mianownika ułamka.
6 wrz 01:03
jacob: Serdeczne dzięki za wyjaśnienie
6 wrz 11:13