5 wrz 13:10
amba: W podstawie masz trojkat rownoboczny. Sciana boczna to prostokat o wysokosci h i krawedzi b.
Wyliczasz dlugosc b.
b/12 = cos30 st
b/12=√3 / 2
b=6√3
Wyliczasz pole trojkata z podstawy graniastoslupa ze wzoru: (b2√3)/4
Pole podstawy tego trojkata wynosi ((6√3)2√3)/4 czyli (36*3√3)/4 czyli 27√3
Teraz liczymy pole sciany.
Wysokosc sciany mozna policzyc stosujac Pitagorasa albo trygonometrie.
Z Pita: h2 = 122 − (6√3)2 = 144 − 108 = 36, wiec h = 6.
Z funkcji tryg.: h/12 = sin 30 st, czyli h/12 = 1/2, czyli h=6, coz za zgodnosc.
Pole sciany bocznej = b*h, wiec 6{p}3*6, czyli 36√3.
Pole powierzchni calkowitej to pole dwoch trojkatow (podloga i dach) i 3 scian.
Ppc = 2*27√3 + 3*36√3, czyli 162√3 cm2
Objetosc = pole podstawy*wysokosc, wiec 27√3*6, czyli 162√3 cm3
5 wrz 13:53