1.W pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste (pozostałe, to drzewa liściaste). W następnym
miesiącu zostanie wyciętych 20% drzew iglastych, ale w wyniku nasadzeń liczba drzew
liściastych wzrośnie o 5%.
a) O ile procent liczba drzew iglastych jest obecnie większa od liczby drzew liściastych?
b) Liczba których drzew i o ile procent będzie mniejsza po planowanych zmianach?
, czyżby
, bo :
a) niech x%= ? − szukany procent, to z warunków zadania :
| 80%*60% − 105%*40% | 40(120−105) | 15 | ||||
x% = | = | = | *100%= | |||
| 105%*40% | 105*40 | 105 |
| 40(120−105) | 15 | 1 | ||||
gdzie y%= | = | = | =12,5% i to tyle . ... ![]() | |||
| 80*60 | 2*60 | 8 |