funkcja kwadratowa
Arek: Funkcja kwadratowa g przyjmuje największą wartość, która wynosi trzy i jedna piąta. Zbiorem
rozwiązań nierówności g(x)>0 jest przedział (−5,3)
Jaki jest wzór funkcji g w postaci ogólej?
5 wrz 18:08
Bogdan:

Miejsca zerowe: x
1 = −5, x
2 = 3.
| | −5 + 3 | | 1 | | 16 | |
Współrzędne wierzchołka paraboli: xw = |
| = −1, yw = 3 |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 16 | | 16 | | 1 | |
Z postaci iloczynowej: |
| = a(−1 + 5)(−1 − 3) ⇒ |
| = −16a ⇒ a = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
y = − |
| (x + 5)(x − 3) ⇒ y = ...... dokończ |
| | 5 | |
5 wrz 18:43
Arek: A skąd wyszły współrzędne wierzchołka?
6 wrz 19:15
Arek: Pomoże mi ktoś?
6 wrz 19:27
Bogdan:
Przecież podałem Ci sposób wyznaczenia współrzędnych wierzchołka.
Masz podane w zadaniu miejsca zerowe: x
1 = −5, x
2 = 3.
| | x1 + x2 | | −5 + 3 | |
xw = |
| = |
| = −1. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Rzędna wierzchołka yw = podana jest w zadaniu, yw = 3 |
| |
| | 5 | |
6 wrz 19:38