Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5 w których mogą występować...
Selene: Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5 w których mogą występować cyfry 012345?
5 wrz 12:16
anmario:
Liczba podzielna przez pięć ma na końcu 5 lub zero.
Spróbujmy najpierw znaleźć ilość wszystkich liczb jakie można ułożyć z tych cyfr. Zauważmy, że
zadanie nie ogranicza ilości jednakowych cyfr w jednej liczbie co oznacza, że np. liczba
15555 też spełnia warunki zadania. szukamy zatem ilości możliwości ułożenia zbioru
pięcioelementowego z sześciu elementów {0,1,2,3,4,5}, przy czym elementy mogą się powtarzać,
czyli szukamy ilości sześcioelementowych wariacji z powtórzeniami zbioru pięciu elementów. Jak
pewnie Ci wiadomo:
V=56
Jednak to nie koniec, bo trzeba z nich wyłączyć te, które mają na początku 0 (np 01000), innymi
słowy idzie nam o te, które zaczynają się cyfrą inną niż 0. Stawiamy więc na początek zero i
patrzymy ile jest takich liczb, czyli szukamy ilości liczb typu 0**** gdzie każda gwiazdka to
jakaś cyfra. To problem identyczny jak poprzednio, z tym, że teraz szukamy ilości zbiorów
pięcioelementowych jakie można stworzyć z pięciu (nadal) elementów Tutaj
V=55
Zatem można ułożyć 56−55 liczb ogółem z tych wszystkich cyfr. Tych, w których na końcu będzie
pięć albo zero musi być jedna trzecia tej ilości.
5 wrz 12:45
Selene: Dziękuje za pomoc
5 wrz 12:54
anmario:
Moment, pochrzaniłem, niestety

Idea dobra, ale obliczenia do kitu

Zaraz poprawię
5 wrz 13:00
Selene: a ja już sobie zaczęłam coś liczyć na kartce

no nic..czekam na poprawkę
5 wrz 13:05
anmario:
Liczba podzielna przez pięć ma na końcu 5 lub zero. Spróbujmy najpierw znaleźć ilość wszystkich
liczb jakie można ułożyć z tych cyfr. Zauważmy, że zadanie nie ogranicza ilości jednakowych
cyfr w jednej liczbie co oznacza, że np. liczba 15555 też spełnia warunki zadania. szukamy
zatem ilości możliwości ułożenia zbioru pięcioelementowego z sześciu elementów {0,1,2,3,4,5},
przy czym elementy mogą się powtarzać, czyli szukamy ilości sześcioelementowych wariacji z
powtórzeniami zbioru pięciu elementów. Jak pewnie Ci wiadomo:
V=6
5
Tę ideę najłatwiej zapamiętać rozpatrując ilość możliwych wyników rzutów trzema monetami, ilość
takich wyników to osiem, 2
3 i rzeczywiście, bo tutaj ze zbioru dwóch elementów {orzeł,
reszka} wybieramy zbiory trzyelementowe, np taki: {orzeł, orzeł, orzeł} czyli tutaj liczba
wszystkich możliwych takich zbiorów V=2
3 i wszystko gra

Jednak to nie koniec, bo trzeba z nich wyłączyć te, które mają na początku 0 (np 01000), innymi
słowy idzie nam o te, które zaczynają się cyfrą inną niż 0. Stawiamy więc na początek zero i
patrzymy ile jest takich liczb, czyli szukamy ilości liczb typu 0**** gdzie każda gwiazdka to
jakaś cyfra. To problem identyczny jak poprzednio, z tym, że teraz szukamy ilości zbiorów
czteroelementowych jakie można stworzyć z sześciu (nadal) elementów Tutaj
V=6
4
Zatem można ułożyć 6
5−6
4 liczb ogółem z tych wszystkich cyfr. Tych, w których na końcu
będzie pięć albo zero musi być jedna trzecia tej ilości.
5 wrz 13:16
Selene: po raz kolejny dziękuje za pomoc

!
5 wrz 13:19
anmario:
Co dzisiaj ze mną się dzieje:
Zamiast:
"szukamy ilości sześcioelementowych wariacji z powtórzeniami zbioru pięciu elementów."
Ma być:
"szukamy ilości pięcioelementowych wariacji z powtórzeniami zbioru sześciu elementów."
Przepraszam, ale wierzę, że jak wnikniesz w to wszystko to dobrze zrozumiesz objętą tym
zadaniem część kombinatoryki.
5 wrz 13:19
anmario:
Nie ma za co Selene, ja cieszę się, że są jeszcze ludzie, którym chce się słuchać starego
pierdoły
5 wrz 13:21
Selene: Postaram się

ale to zakręcone jest trochę
5 wrz 13:22