matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.11.2019
Zadania
Odp.
0
polonia:
2. Ciecz o gęstości d= 0,80 g/〖𝑐𝑚〗
3
wznosi się w kapilarze o promieniu 0.12 mm do wysokości 0,60 mm. Jakie jest napięcie powierzchniowe tej cieczy?
0
matlamp:
ln(2
x
+1)
Oblicz granice funkcji przy lim
x → −
∞
ln(3
x
+ 1)
1
student:
W urnie znajduje się 20 kul czerwonych i dwie czarne. Losujemy z niej (na raz) n kul. Znajdź najmniejszą liczbę kul, jaką trzeba wylosować, aby prawdopodobieństwo wylosowania co
23
CBA:
małolaty nie chodzą na "korki"
5
mat:
[x]−czesc calkowita x
4
anon:
Sprawdzić czy: A⊂(BuC) → A⊂B v A⊂C
8
:
√
−1 + i
√
3
ktos mi powie w ktorej cwiartce ta liczha lezy i jak to sprawdzic?
5
matmaaa:
oblicz log o podstawie 36 z wyrażenia (log
3
25*log
3
125):(log
3
0,5+log
3
10)
2
=
3
student:
Dany jest 11−kąt foremny. W sposób losowy wybieramy trzy jego wierzchołki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trójkąt o tych wierzchołkach nie zawiera środka 11−kąta?
4
wojtek.:
1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∊R), dla których równanie
1
2
x
2
− (m+1)x +m
2
+ 3m + 2 = 0 ma dwa różne rozwiązania ujemne.
2
?!:
pytanie moze troche nieadekwatne do tematyki strony ale mam jutro "lubeska probe przed matura" i chciałbym zapytac co moge miec ze soba ? (wszystko to co na zwyklej maturce czy jakis
5
:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania ktos mi wytlumaczy co zrobic z tym Imz i Rez? wiem ze to liczba rzeczywista i urojona ale niewiem co z tym w rownaniu takim zrobic
5
marchewka:
Najpierw założenie: x
3
≥0 zatem x≥ 0 Rozpisuje to na 2 przypadki:
13
ICSP:
Czyli muszą mieć takie same pierwiastki. Skoro mają takie same pierwiastki to suma pierwiastków pierwszego równania jest równa sumie
3
Meumann:
Korzystając ze wzoru Maclaurina wykaż, że nierówność:
x
2
e
x
≥ 1 + x +
zachodzi dla x ≥ 0.
2
Rozpisałem e
x
jako:
0
Bartek:
Wykazać, że: (A\B) x C = (A x C) \ (B x C)
4
Kasia basia:
Z urny zawierającej dwie ponumerowane kule losujemy trzy kule w ten sposób że po wylosowania zapisujemy jej numer, a następnie zwracamy ja do urny. Ile jest możliwych wyników takiego
1
trygono:
Mam do was pytanie w jaki sposób w miarę szybko znajdujecie kąty w poszczególnych ćwiartkach? Wiem, że są wzory redukcyjne, ale wydaje mi się, że można je prościej skojarzyć bez
3
:
Wykonać następujące działania na liczbach zespolonych w postaci algebraicznej: (1+3i) + (1 − i) = 2+2i
1
sławek742:
Zadanie 2. Na ile sposobów można ustawić n par ludzi A1,B1,A2,B2, . . . ,An,Bn przy okrągłym stole
9
abmaker:
hej, pomoze ktos z rozwiazaniem granicy?
2
Marcel:
Wyznacz dziedzinę funkcji f opisanej wzorem f(x) =
√
4−6x
+ (x
2
+3):
√
−x+2
−
4−x
z+8
6
Michał138:
:::rysunek::: zaznacz na płaszczyźnie zespolonej |z+5|=|3i−z|
0
Anka:
f(x)=log
2
5
arctg
x
arctg
x+1
1
abel:
siemanko pomoże ktoś z pochodną ln
3
(x−
√
x
2
−1
)
5
anna:
wskaż dwa ciągi (a
n
) i (b
n
) dla których lim a
n
= lim b
n
= x
0
gdy x zmierza do
∞
oraz lim f(a
n
) ≠ limf(b
n
) gdy x zmierza do
∞
i na tej podstawie wykaż , że nie istnieje
2
Mateusz:
Oblicz granice:
3−
√
13−x
2
a) lim
x
→
−
2
2+x
√
x
2
+25
−5
b) lim
x
→
0
√
x
2
+9
−3
1
Dream:
W(x)= x9−x7−x3+x
2
Abc:
https://zapodaj.net/37f803b53a851.jpg.html
Resztę z dzielenia liczby całkowitej przez cztery jest równa trzy a resztę z dzielenia tej
1
Helmut:
Cześć mam pracę domową o takiej treści.
6
Werka:
Hotel dla kotów może pomieścić 8 kotów w 8 pokojach. W jednym pokoju może być jeden kot. A) na ile sposobów można umieścić 4 szare koty i 4 rude koty, tak żeby szary kot nie
8
Dream:
Rozłóż wielomian W na czynniki W(x(= 25x3+pier z 5
1
ClaudeMonet:
Pokazać że jeśli wektory v,w,z z przestrzeni trójwymiarowej są liniowo niezalesne, to każdy wektor z tej przestrzeni można zapisać w postaci kombinacji liniowej tych wektorów.
2
Meumann:
Wykaż, że:
2x
2arctg(x) + arcsin(
) = π dla x≥1.
x
2
+ 1
3
Matik652:
√
x
Czy zapis
x
1
Werka:
Firma chce zbudować 40 domów w jednym rzędzie. Jeden z nich to bungalow i jeden to mała chatka. A) jeśli domy zostaną postawione losowo jakie jest prawdopodobieństwo, że bungalow będzie koło
7
Wierciszek:
2
x
+2=3
2
x+1
2
JulienGracq:
Pokazać geometrycznie, że średnia geometryczna dwóch liczb nieujemnych nie przekracza średniej arytmetycznej tych liczb.
3
Dziadu:
Wykazać że dla dowolnego trójkąta zachodzi związek s =
3
4
d, gdzie s oznacza sumę kwadratów długości środkowych, zaś d sumę kwadratów długości boków trójkąta.
3
Nadine:
Niech A oznacza zbiór wielomianów stopnia co najwyżej drugiego o współczynnikach z ciała Z2. Ile
0
Nadine:
Niech A oznacza zbiór wielomianów stopnia co najwyżej drugiego o współczynnikach z ciała Z2. Ile
23
mat:
Rozwiaz nierownosc
9
:
sprawdz czy nastepujace struktury tworza grupe. Wyjasni mi ktos jak robic zadania tego typu?
1
Butterfly:
Algebra Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór liczb "z" spełniających warunek:
2
:
sprawdz czy nastepujace struktury tworza grupe. Wyjasni mi ktos jak robic zadania tego typu?
12
marrro:
Basen można napełnić, otwierając którykolwiek z trzech zaworów. Otwarcie pierwszych dwu pozwala napełnić basen w czasie o 2 godziny dłuższym niż
1
student:
Spośród 8 małżeństw wybieramy 6 osób. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych 6 osób nie ma ani jednego małżeństwa.