Rozklad wielomianu
Dream: Rozłóż wielomian W na czynniki
W(x(= 25x3+pier z 5
4 lis 15:59
Adamm:
| | √5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x) = 25(x3+ |
| ) = 25(x3+ |
| ) = 25(x+ |
| )(x2− |
| x+1) |
| | 25 | | √53 | | √5 | | √5 | |
4 lis 16:00
Dream: Możesz zrobić to innym sposobem?
4 lis 16:07
Adamm: a co ja lokaj jestem
4 lis 16:09
Dream: Mógłbyś geniuszu zrobić to łatwiejszym sposobem bo tego nie rozumiem
4 lis 16:13
Adamm: nie, bo ten jest najłatwiejszy
4 lis 16:19
Dream: Weź na całych liczbach A nie na ulamlach
4 lis 16:22
Adamm:
dla rozjaśnienia tylko wspomnę, że zastosowałem wzór
x3+y3 = (x+y)(x2−xy+y2) dla y = 1/√5
4 lis 16:23
mm:
Ze wzoru
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
| | 1 | | 1 | |
25x3+√5=25 (x3+ |
| ) , a=x , b= |
| |
| | √53 | | √5 | |
i działaj ....
Adamm popełnił literówkę ........ ( .... ) (....... +
1/5)
4 lis 16:29