: √−1 + i√3 ktos mi powie w ktorej cwiartce ta liczha lezy i jak to sprawdzic?
4 lis 21:20
Ambroży z fabryki noży:
to zależy jak rozumieć symbol pierwiastka, pierwiastek główny spośród pierwiastków zespolonych
miałeś?
4 lis 21:26
Blee:
z = x + iy
−1 = x
2 + y
2
√3 = 2xy
| | √2 | | √6 | |
stąd masz: x = |
| ; y = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli:
| | √2 + i√6 | |
√− + i√3 = √(√2 + i√6)2/4 = |
| −−−− I ćwiartka |
| | 2 | |
4 lis 21:27
ICSP: to nie jest liczba
to zbiór.
4 lis 21:27
jc: Ta liczba leży w pierwszej i w czwartej ćwiartce.
4 lis 21:27
: a nie robi sie tak ze
liczba rzeczywista = −1
liczba urojona = √3
czyli
|z|=2
cosΦ=−1/2 sinΦ= √3/2
a wiec II cwiartka?
4 lis 21:34
ABC:
tak by się robiło dla liczby −1+√3i
4 lis 21:41
: 5. Wyznaczyć i przedstawić na płaszczyźnie zespolonej zbiór pierwiastków: \
mam takie zadanie i owy przyklad i nie mam pojecia jak znalzec liczbe FI zeby wstawic ja do
wzoru
4 lis 21:48
jc: Czy można powiedzieć, zbiór pierwiastków, skoro pierwiastek jest zbiorem?
4 lis 21:55