funkcja kwadratowa z parametrem
wojtek.: 1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∊R), dla których równanie 12x2 − (m+1)x
+m2 + 3m + 2 = 0 ma dwa różne rozwiązania ujemne.
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∊R), dla których dziedziną funkcji
f(x)=√mx2+2(m−2)x+m−1 jest zbiór liczb rzeczywistych R.
3. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = −x * |x − 2|.
4. Rozwiąż nierówność |x2 − 9| ≤ 8x.
5. Naszkicuj wykres funkcji y = |x2 − 2| x |−8|, a następnie, korzystając z tego wykresu,
określ liczbę rozwiązań rowniania |x2 − 2| x |−8| = m w zależności od wartości parametru
m(m∊R).
Bardzo proszę o rozwiązania krok po kroku! PLIISS
4 lis 21:03
trygono: Opisz swój problem to Ci pomożemy, bo póki co napisałeś parę zadań i liczysz na gotowca?
4 lis 21:05
Cy-57MAKS: Nr 1
Δ>0
x1*x2<0
4 lis 21:14
ICSP: Rozwiązania mają być ujemne, więc ich iloczyn ma być ujemny ?
Iloczyn dwóch liczb jest ujemny ?
1.
Δ > 0
x1 * x2 > 0 − gwarantuje, że rozwiązania maja ten sam znak
x1 + x2 < 0 −gwarantuje, że przynajmniej jedno rozwiązanie jest ujemne.
To są warunki do pierwszego.
4 lis 21:42
Cy-57MAKS: Ajj dwa rozne ujemne a nie jedno
4 lis 21:53
wojtek.: moim problemem jest to, że tego totalnie nie ogarniam, muszę to zdać, a najlepiej mi się uczy
właśnie na rozwiązanym przykładzie, więc tak. Liczę na gotowca
5 lis 16:46
Mila:

Zadanie2)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∊R), dla których dziedziną funkcji
f(x)=
√mx2+2(m−2)x+m−1 jest zbiór liczb rzeczywistych R.
1) Wyrażenie pod pierwiastkiem może przyjmować tylko wartości nieujemne⇔
mx
2+2(m−2)x+m−1≥0 dla każdego x∊R
a) m>0 (wtedy mamy trójmian kwadratowy o wykresach tego typu co na rysunku)
i
Δ≤0
Δ=(2
2*(m−2)
2−4*(m−1)*m=4*(m
2−4m+4)−4m
2+4m=4m
2−16m+16−4m
2+4m
Δ=−12m+16
−12m+16≤0⇔
−12m≤−16 /:(−12)
| | 4 | |
Masz na rysunku wykresy funkcji pod pierwiastkiem dla m= |
| , m=2 i m=4 |
| | 3 | |
Teraz analizuj, jak nie zrozumiesz to daj pytanie i dopiero potem możemy dalej pracować.
5 lis 19:22