Rachunek wektorowy, iloczyn skalarny
Dziadu: Wykazać że dla dowolnego trójkąta zachodzi związek s = 34d, gdzie s oznacza sumę kwadratów
długości środkowych, zaś d sumę kwadratów długości boków trójkąta.
Próbowałem na wektorkach coś działać ale nic ciekawego nie wyszło. Bardzo bym prosił o
rozwiązanie analityczne
4 lis 13:17
Saizou : Można zrobić tak, chociaż to nie będzie szybkie, tzn.
niech A=(x
a, y
a), B=(x
b, y
b), C=(x
c, y
c) wówczas środek ciężkości trójkąta ABC wyraża się
| | x1+x2+x3 | | y1+y2+y3 | |
wzorem S=( |
| , |
| ) oraz skorzystać z faktu, że środkowe |
| | 3 | | 3 | |
przecinają się w stosunku 1:2.
4 lis 14:52
Saizou :
albo znaleźć wzór na długość środkowej zależnej od długości boków (lub go wyprowadzić) i
zadanie staje się proste
4 lis 14:56
Eta:

4s
12=2b
2+2c
2−a
2
4s
22=2a
2+2c
2−b
2
4s
32=2a
2+2b
2−c
2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4(s
12+s
22+s
32)=3(a
2+b
2+c
2)
4s=3d
c.n.w
4 lis 16:39