matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice funkcji.
Mateusz:
Oblicz granice:
3−
√
13−x
2
a) lim
x
→
−
2
2+x
√
x
2
+25
−5
b) lim
x
→
0
√
x
2
+9
−3
4 lis 17:33
jc:
Przekształcasz tak, aby można było zastosować twierdzenie o arytmetyce granic.
a
2
− b
2
Stosujesz wzór: a − b =
a +b
√
x
2
+25
− 5
(b)
√
x
2
+9
− 3
(x
2
+25) − 25
√
x
2
+9
+3
=
*
√
x
2
+25
+5
(x
2
+9) − 9
√
x
2
+9
+3
=
→ 3/5 przy x→0
√
x
2
+25
+5
4 lis 18:10
Mateusz:
jc, dzięki za nakierowanie.
4 lis 18:41