wzory redukcyjne
trygono: Mam do was pytanie w jaki sposób w miarę szybko znajdujecie kąty w poszczególnych ćwiartkach?
Wiem, że są wzory redukcyjne, ale wydaje mi się, że można je prościej skojarzyć bez
konieczności
pamiętania.
| | 1 | |
Np jeśli wiem, że to I ćwiartka sprawa jest prosta, IV ćwiartka i sin(x)=− |
| to muszę |
| | 2 | |
Ale jak szybko znaleźć kąt dla II i III ćwiartki tak bardziej na logikę niż wzorami?
| | 1 | | π | |
Coś typu II ćwiartka i sin(x) = |
| to π− |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | 1 | | π | |
I III ćwiartka to i sin(x)= − |
| to π+ |
| |
| | 2 | | 6 | |
Ale to potrafię napisać jak patrze na wykres funkcji. Czy znacie jakieś lepsze sposoby do
zapamiętania?
4 lis 20:03
Blee:
'szybko i na logikę'

Ja po prostu rysuję sobie wykres funkcji f(x) = sinx
sinx = a
I ćwiartka −−− wprost (niech to będzie kąt b)
II ćwiartka −−− π − b
a gdy masz sinx = −a
III ćwiartka −−− π + b
IV ćwiartka −−− 2π − b
4 lis 20:42
V: Naucz sie wierszyka na pamięc:
"W pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i kotangens, w
czwartej sam kosinus.}
5 lis 15:27