: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania ktos mi wytlumaczy co zrobic z tym Imz i Rez?
wiem ze to liczba rzeczywista i urojona ale niewiem co z tym w rownaniu takim zrobic
a)
2Imz i421 + (3 − 1) k = 8 + 2i − 2Rez
k− sprzezenie z
4 lis 20:37
Mila:
W nawiasie (3−i) miało być?
2 Im(z*i421) ?
4 lis 21:18
: taaak reszta sie zgadza jak w zadaniu niewiem co z tym zrobic
4 lis 21:18
trygono: Jak chcesz uzyskać rozwiązanie do swojego zadania skoro nawet poprawnie nie zapisałeś go?
4 lis 21:31
: po za tym 3−i nie ma juz tam bledu
4 lis 21:33
Mila:
i421=i420*i=i
2(im(zi)+(3−i)*z*=8+2i−2Re(z)
z=x+iy, x,y∊R
2*Im((x+iy)*i)+(3−i)*(x−iy)=8+2i−2x
2*Im(xi−y)+3x−y−3yi−ix=8+2i−2x
2*x+3x−y−3yi−ix=8−2x+2i
(5x−y)+i*(−3y−x)=(8−2x)+2i
5x−y=8−2x i −x−3y=2
7x−y=8
−x−3y=2
x=1,y=−1
z=1−i
============
spr.
z*=1+i
2Im( (1−i)*i)=Im(i+1)=2
(3−i)*(1+i)=3+3i−i+1=4+2i
L=2+4+2i=6+2i
P=8+2i−2*(Re(1−i)=8+2i−2=6+2i=P
==========================
O ile dobrze odczytałam Twój zapis
4 lis 23:31