proszę o rozwiązanie
anna: wskaż dwa ciągi (a
n) i (b
n) dla których lim a
n = lim b
n = x
0 gdy x zmierza do
∞
oraz lim f(a
n) ≠ limf(b
n) gdy x zmierza do
∞ i na tej podstawie wykaż , że nie istnieje
granica funkcji f w punkcie x
0 jeśli
| | x+7 | |
f(x) = |
| , x0 = −7 |
| | I x+7I | |
wiem że granica nie istnieje ale nie wiem jak to zapisać
4 lis 17:36
4 lis 17:41
Adamm:
gdyby granica istniała, to z definicji Heinego, dla dowolnego ciągu (xn)n=1∞
takiego, że dla każdego n, xn≠−7, mamy limn→∞ f(xn) = g dla pewnego
g, który nie zależy od dobranego ciągu
4 lis 17:50
anna: dziękuję
4 lis 18:13
Adamm:
zapomniałem dodać, że musi być limn→∞ xn = −7
4 lis 18:15
anna: jeszcze raz dziękuję
4 lis 18:21