Wzór Maclaurina
Meumann: Korzystając ze wzoru Maclaurina wykaż, że nierówność:
| | x2 | |
ex ≥ 1 + x + |
| zachodzi dla x ≥ 0. |
| | 2 | |
Rozpisałem e
x jako:
| | x2 | |
1 + x + |
| + R, gdzie R jest resztą związaną z przybliżaniem funkcji ex. |
| | 2 | |
Jak mam udowodnić, że ta reszta dla x ≥ 0 jest nieujemna?
4 lis 20:11
ICSP: | | xk | | x2 | | xk | | x2 | |
ex = ∑k = 0 |
| = 1 + x + |
| + ∑k = 3 |
| ≥ 1 + x + |
| |
| | k! | | 2 | | k! | | 2 | |
.
4 lis 20:15
ABC:
Meumann w jakiej postaci masz resztę?
4 lis 20:21
Meumann: Reszta to w takim razie:
| x3 | | x4 | | xk | |
| + |
| + ... + |
| , jeżeli się nie mylę. |
| 3! | | 4! | | k! | |
Pisząc ten post zauważyłem, że oczywiście reszta dla x≥0 jest nieujemna, gdyż jest sumą
nieujemnych składników.
Dzięki
4 lis 20:44