prawdopodobienstwo
student: Dany jest 11−kąt foremny. W sposób losowy wybieramy trzy jego wierzchołki. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że trójkąt o tych wierzchołkach nie zawiera środka 11−kąta?
4 lis 21:14
jc: Jeden z wierzchołków możemy ustalić (tak mi się wydaje).
| | | | | |
Dwa pozostałe można wybrać na | sposoby, ale tylko na 2 | tak, |
| | | |
aby środek nie leżał w trójkącie.
| | | | | |
Szukane prawdopodobieństwo = 2 | / | =4/9 |
| | | |
4 lis 21:23
4 lis 21:28
jc: A teraz myślę, że 2/3.
Dłuższy bok = 6, 4 możliwości
dłuższy bok = 5, 3 możliwości
...
Razem 11*(4+3+2+1)=11*10 możliwości
4 lis 22:18