prawdopodobienstwo 11-kat foremny
Nicole: Dany jest 11−kąt foremny. W sposób losowy wybieramy trzy jego wierzchołki. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że trójkąt o tych wierzchołkach nie zawiera środka 11−kąta?
| | 4 | |
Mi wychodzi |
| . Za cholerę nie mogę w mianowniku otrzymać 11. |
| | 9 | |
7 wrz 00:04
kochanus_niepospolitus:

Pokaż swoje obliczenia
Zapewne rozwiązałeś to tak:
1) wybieramy dowolny wierzchołek: (na 11 sposobów)
2) wybieramy drugi dowolny wierzchołek: (na 10 sposobów)
3) wybieramy jeden z 4 wierzchołków będących na tej połowie okręgu co dwa poprzednie
wierzchołki (na 4 sposoby)
Ale popatrz teraz na rysunek i zauważ, że to jest błędne rozumowanie.
Jeżeli dwa pierwsze wierzchołki zostały wybrane tak, że są to te
czerwone wierzchołki, to
ostatni wybierasz z pośród aż 6 możliwych (zaznaczone czerwonymi łukami).
Jeżeli wierzchołki będą wybrane tak, że są to te
zielone to masz już aż 7 możliwości
(zaznaczone zielonymi łukami).
7 wrz 09:01
Jerzy:
W drugim przypadku ( zielonym ) jest 8 możliwości.
7 wrz 09:18
Blee:
Tak tez pozniej podejrzewalem ale z rysunku to nie wynikalo a edytowac nie moglem.
Tyle ze w tym momencie wychodzi 2/3 a nie 5/11.
7 wrz 10:10
Adamm: patrzyłem jakie trójkąty mogą to być (dla zdarzenia przeciwnego)
wyszły mi o bokach (w odległości jaką pokonujemy by dostać się do wierzchołka,
przeciwnie do ruchów zegara)
1, 5, 5 lub 2, 3, 4 lub 2, 4, 3 lub 3, 3, 5 lub 3, 4, 4
czyli razem 11*5 różnych trójkątów
| | | | 11*5 | | 2 | |
a że | =165 jest ich w sumie, to mamy prawd. równe 1− |
| = |
| |
| | | 165 | | 3 | |
7 wrz 11:08
Pytający:
Mnie też wychodzi 2/3:
Tj. dla każdego z 11 wierzchołków wybieramy 2 z 5 kolejnych wierzchołków (np. zgodnie z ruchem
wskazówek zegara), z tych 3 wierzchołków możemy utworzyć taki trójkąt i utworzymy wszystkie
trójkąty, bo dany wierzchołek albo występuje jako pierwszy, albo jako jeden z tych dwóch
wybranych później dla kolejnych wierzchołków.
7 wrz 15:16
s0100franeC: | 5 | |
| to prawdopodobnie błędny wynik, jakich wcale niemało w Krystaniowych zbiorach zadań. |
| 11 | |
Powyższe wypowiedzi wskazują na poprawne rozwiązania. Osobiście miałem z tym zadaniem trochę
problemów, dlatego chciałem mieć pewność, dlatego poświęciłem trochę czasu na symulację
zadania. Za bardzo nie wiedziałem, jak podejść do tematu w R więc całość jest w JavaScript.
Nie ma żadnych przycisków, ale za pomocą konsoli można sobie wyświetlać trójkąty i sprawdzać,
czy pole pokrywa się ze środkiem czy nie. Ewentualnie kod można wykorzystać również do innych
figur foremnych i innych punktów niż środek. Na ten moment można generować tylko trójkąty.
Jesli ktoś pokusiłby się o implementację dowolnych figur (innych niż k=3), to będe wdzięczny
za kontakt: jerjar333@gmail.com. Pozdrawiam.
Link do CodePen:
https://codepen.io/s0100franec-the-flexboxer/pen/WNpYWzv
14 cze 17:00