zaznacz na płaszczyźnie zespolonej Prosze o sprawdzenie
Michał138:

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej |z+5|=|3i−z|
czy mniej wiecej tak bedzie to wygladalo ?
a odp to przyrywana linia co czyni ja symetralna odcinka (5,0) (0,3i)?
oczywiscie ta przerywana linia jaki i wspolrzedne sa zaznaczone na oko
4 lis 18:01
ICSP: Tak.
Odpowiedzią jest symetralna odcinka AB gdzie A(−5,0) i B(0 , 3)
4 lis 18:02
Michał138: dziękuję bardzo za odpowiedź
4 lis 18:10
Michał138: a jak podejść do przykładu |z+i|>=|z
2+1|

?
4 lis 18:14
jc: |z+i| ≥ |(z+i)(z−i)| = |z+i| |z−i|
z=−i lub 1 ≥ |z−i|
4 lis 18:30
Michał138: no własnie z2+1 jest a nie z2−1 tak jak ty chyba zalozyles
4 lis 18:50
Michał138: a nie wazne dobrze jest wszystko
4 lis 18:51