Kwadratowa
Cy-57MAKS: Dla jakich liczb m i p parabole bedace wykresami trojmianow
x2+(m+2)x+m i (−m−2)x2+mx+m+p
przechodza przez te same dwa rozne punkty na osi odcietych ukladu wspolrzednych
Podac wszystkie pary liczb m i p i w kazdym z tych przypadkow podac odleglosc wierzcholkow
paraboli
4 lis 20:17
ICSP: Czyli muszą mieć takie same pierwiastki.
Skoro mają takie same pierwiastki to suma pierwiastków pierwszego równania jest równa sumie
pierwiastków z drugiego równania (iloczyn tak samo).
Na podstawie wzorów Viete'a już możesz zapisać dwa równania.
Ponadto należy również uwzględnić, że pierwiastki muszą istnieć.
4 lis 20:22
Cy-57MAKS: Skoro przechodza przez te same dwa rozne punkty na osi OX to musza miec te same rozwiazania
Teraz nie wiem
czy liczyc delty z 1 i drugiego rownania
Wyznaczyc rozwiazania 1 i drugiego rownania
Porownac te rozwiazania ?
czy porownac od razu te trojmiany
policzyc delte
wyznaczyc x1 i x2
4 lis 20:28
ICSP: Zacznij od ustalenia kiedy równania mają takie same pierwiastki.
Potem wiesz, że jeżeli x
1 , x
2 są rozwiązaniami pierwszego równania to są również
rozwiązaniami drugiego równania.
Co oznacza, że z jednej strony mamy
x
1 + x
2 = −(m + 2)
a z drugiej strony mamy
Podobnie dla iloczynu.
4 lis 20:32
ICSP: Poprawiam pierwszą linijkę i trochę precyzuję:
Zacznij od ustalenia kiedy równania
x2 + (m+2)x + m = 0
(−m − 2)x2 + mx + m + p
w ogóle mają pierwiastki.
4 lis 20:34
Cy-57MAKS: czyli z tego co napisales rownania wygladalyby tak
A jak uwzglednic ze pierwiastki musza istniec ?
Liczyc obie delty ?
4 lis 20:36
ICSP: Metoda jest dowolna.
Jak nie znasz innych poza deltą to licz deltę ( w tym przypadku dwie delty)
4 lis 20:39
Cy-57MAKS: dziekuje za pomoc
4 lis 20:40
Mila:
y
1=x
2+(m+2)x+m i y
2= (−m−2)x
2+mx+m+p , m≠−2
1) Δ1=(m+2)
2−4m>0⇔Δ1=m
2+4>0 dla m∊R
i
Δ2=5m
2+8m+4pm+8p>0 na razie zostawiamy
2)
| | m | |
x1+x2=−(m+2)= |
| i m≠−2 |
| | m+2 | |
i
3) (m+2)
2=−m⇔
m1=−4 lub m2=−1
| | −4+p | |
Dla m1=−4 mamy: −4= |
| ⇔p1=−4 |
| | 4−2 | |
Lub
Dla m
2=−1 Mamy:
p2=2
4) sprawdzaj czy Δ2>0 dla tych wartości parametrów i dokończ
4 lis 20:57
Cy-57MAKS: Pierwsza delta wyszla mi
Δ= m2+4 >0 wiec m∊R
Z drugiego rownania wyszla mi
Δ= 5m2+4mp+8m+8p
Teraz to ma byc >0
jak mam policzyc?
5m2+4m(p+2)+8p>0
Δ= (4p+8)2−160p>0
Δ= 16p2+64p+64−160p>0
Δ= 16p2−96p+64>0
teraz delte liczyc ze wzgledu na p?
4 lis 21:01
Cy-57MAKS: dzieki Mila .
4 lis 21:04
Cy-57MAKS: Bylo troche liczenia i wyszlo .
4 lis 21:51
Mila:
Jakie liczenie? Masz obliczone m i p.
m=−4 i p=−4
Δ2=5*(−4)2+4*(−4)*(−4)+8*(−4)+8*(−4)=80>0
Teraz wzory funkcji
y1=...
y2=...
To samo dla drugiej pary
4 lis 23:47
Cy-57MAKS: Tak zrobilem ale musialem jeszcze policzyc wspolrzedne wierzcholkow parabol zeby obliczyc ich
odleglosci od siebie
4 lis 23:55