Rozwiąż równanie
Wierciszek: 2x+2=32x+1
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać jest ktoś wstanie mi to wytłumaczyć?
4 lis 14:03
Wierciszek: x+2 i 2x+1 miało być w wykładniku jak cos
4 lis 14:05
ICSP: 2x + 2 = 9x + 2 * 3−3
(2/9)x + 2 = 3−3
x = − 3log2/9 3 − 2
4 lis 14:17
Cy-57MAKS: 2x*4=9x*3
jak to dalej pociagnac
4 lis 14:27
Robcio: A można by było wytłumaczyć skąd co się wzięło bo nie mam pojęcia
4 lis 14:30
4 lis 14:33
Cy-57MAKS: czyli mam podzielic obydwie strony rownania prze 9
x
| | 2 | |
logarytmuje obie strony logarytmem przy podstawie |
| i mam wynik |
| | 9 | |
4 lis 14:36
ICSP: Podziel z miejsca przez 4 * 9x.
W dużym uproszczeniu tak jest.
4 lis 14:39