: sprawdz czy nastepujace struktury tworza grupe. Wyjasni mi ktos jak robic zadania tego typu?
({0},+)
({1},*)
({−1,1},*)
(R,), gdzie a b = a + b + 10
+ i * to zwykle dodawanie i mnozenie
4 lis 11:03
Adamm:
sprawdzasz czy działanie jest łączne, czy jest element neutralny, i czy każdy element
ma element odwrotny
4 lis 11:24
: wiem to ale niewiem jak to zrobic kiedy nie mam podanego wzoru jak w przykladzie 4
4 lis 11:25
Adamm:
no... aksjomaty sprawdzasz
wiemy że + i * są łączne i w większych zbiorach, więc tutaj w szczególności
4 lis 11:28
: czyli jak to rozpisac?
4 lis 11:29
Adamm:
Takie własności typu łączność dodawania, mnożenia, to że każda liczba rzeczywista
ma element przeciwny, a każda różna od zera ma odwrotny, to raczej traktujesz
jako coś znanego.
4 lis 11:32
ite:
W przykładzie 4/ działanie jest zdefiniowane (czyli masz 'podany wzór').
Łączność zaczynasz liczyć w ten sposób:
(a b) c = (a b) + c + 10 = (a + b + 10) + c + 10
4 lis 12:54
Adamm: łączności się raczej nie liczy, tyko sprawdza
4 lis 13:04
ite: Zauważyłam, ale już na ekranie, po wysłaniu postu. Poprawić już się nie da.
4 lis 13:20
jc: Element odwrotny?
Można spojrzeć na tabelę. Można też pomyśleć tak:
W każdym wierszu na początku mamy 0, a potem różne elementy, a więc musi się wśród nich
znaleźć 1.
Załóżmy, że x3+x+1 | PW−QW, czyli x3+z+1 | (P−Q)W,
a ponieważ wielomian W ma stopień niższy od 3, a wielomian x3+x+1 jest nierozkładalny,
więc P=Q.
4 lis 13:41