matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.1.2020
Zadania
Odp.
5
mat:
Jak obliczyc ∫log
x
2 dx ?
1
Piotrek:
Mam problem ze zrozumieniem, wartości sin, cos itd. Dokładniej, na przykład mam takie zadanie jeżeli kąt alfa jest kątem ostrym to [0] x [0] w te
5
kacper:
Granica − czy da się łatwiej?
2
Rafał:
Cześć, szybkie pytanie, czy podczas rozwiązywaniu zadań z planimetrii muszę określać odcinki między
2
Mariusz:
Witam potrzebuje pomocy z tym oto zadaniem. Dokładniej nie wiem jak pogodzić ze sobą minimum lokalne właściwe z funkcją nieparzystą.
1
anastazja:
Znajdź asymptoty wykresu funkcji (x+
1
x
)arctgx
1
Gorgonzola:
Wyznaczyć rzut prostokątny punktu P=(4,4,4) na prostą l: x−1= y−1/2=z−1
1
student:
Proszę państwa w piątek mam egzamin z analizy algebraicznej. Trzymajcie kciuki
Miłego wieczoru!
2
mason:
prosta pochodna
4
Dominik:
Trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD jest opisany na okręgu. Ramię BC ma długość 10, a ramię AD jest wysokością trapezu. Podstawa AB jest 2 razy dłuższa od podstawy CD .
3
Calka:
∫
1
x*
√
1−x
2
dx Jaka metoda podejsc do tej całki ?
0
Aga:
Sprawdzenie zadania ze statystyki:
2
karo:
Proszę o pomoc w policzeniu granicy. Niestety coś mi nie wychodzi i obliczenia się komplikują.
1
gorgo13:
Na ile sposobów można wybrać 12 budyniów spośród 4 smaków(A,B,C,D), gdzie każdego smaku jest po co najmniej 12 sztuk.
1
Doris:
Zbiorem wartości funkcji f(x) = −2(x + 3)(x − 4) jest przedział jaki
4
egzaminprawdobodobny:
Zadanie 1. Z grupy 5 mężczyzn i 4 kobiet wybierane sa 3 osoby . Jakie jest prawdopodobieństwo. że
1
kolaramba:
W loterii mamy 9 losów, wśród których 6 jest wygrywających. Kupujemy dwa losy. Ile wynosi prawdopodobieństwo zakupienia co najmniej jednego losu wygrywającego?
2
BVb:
−(3√5−6√2)
2
4
Patrycja:
Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem f(x) = −x 2
4
student:
Na ile sposobów można rozdzielić 7 jednakowych brzoskwiń na porcję zawierające przynajmniej jeden owoc tak, aby przynajmniej jedna porcja zawierała ponad 3 owoce. Prośba o wytłumaczenie
5
Patryk:
Dana jest funkcja f(x) = x2 +4x −6. Zbiorem wartości tej funkcji jest?
2
gorgo13:
W klubie jest 30 zawodników, 17 zawodniczek, 12 trenerów. Na ile sposobów można wybrać 12 zawodników, 9 zawodniczek i 6 trenerów,
0
marek:
Jak to zrobić?
0
zagubiony:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym układem równań różniczkowych, wymóg to rozwiązanie metodą macierzową.
3
kolaramba:
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane
2
Ola:
Oblicz objętość bryły obrotowej utworzonej przez obrót sinusoidy wokół prostej y = 1/2.
4
Tomek:
Cześć mam takie zadanko. Dziękuję za pomoc. Mamy do dyspozycji 7 osób, wśród których są dwie rodziny: dwuosobowa i trzyosobowa. Na ile
3
ciągggg:
lim
n
√
n*3
n
+2*5
n
(to jest 5
n
)
5
Rafał:
Ile różnych ciągów liter, które zaczynają się na N lub zawierają słowo TRAWA można ułożyć ze słowa ANTANANARIWA wykorzystując wszystkie litery? Z góry dziękuję za pomoc
2
Jakub:
3√6
− (3√5−6√2)
2
4√2−5
2
ADA:
Oblicz granicę lim x→
∞
(x−2)e
1
x
−x
3
Heniu:
Losowo dzielimy n−elementowy zbiór X na dwa zbiory S i X \ S, przy czym dla dowolnego a ∈ X prawdopodobieństwo, że a zostanie wylosowany do zbioru S wynosi
0
Mari:
Dane jest przekształcenie liniowe L(𝑥,𝑦,𝑧) = (4𝑥 − 𝑧,2𝑥 + 2𝑦 − 2𝑧,2𝑧) a) Wyznacz bazę jądra i obrazu przekształcenia L
0
Agata:
Wyznaczyć współrzędne wektora (x,y,z,u,v) = (3,1,0,2,2) w wybranej bazie przestrzeni rozwiązań układu równań: x+y−z−u−v=x+y+z−u−v=0
0
Agata:
Przedyskutuj ilość rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru p:
1
Agata:
Rozwiąż równanie: 3z + (2 + 𝑖)𝑧̅ = 6 − 2𝑖
16
Marcin:
narysuj wykres funkcji takiej że 2
4
luli:
(i+
√
3
/2)
4
00
12
student:
Jak obliczyć granicę z
(4−sinx)
x
7
x
gdy x dąży do nieskończoności? Nie wiem co zrobić z tym sinusem, bo przecież sin x nie osiąga granicy przy n dążącym do
4
Nowa:
Jak obliczyć całkę ∫x
2
e
−x3
4
plot:
W x = −2 ma być asymptota obustronna, gdzie jednocześnie nie istnieje granica i funkcja jest ograniczona od góry. Ma ktos jakiś pomysł na to?
10
Hubert:
jak obliczyc granice
2
czarniecki:
Stosunek pola powierzchni kuli wpisanej w stożek do pola podstawy stożka jest równy 4:3. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
8
anieyo:
Sprawdzenie czy całka dobrze policzona
1
grafy:
Dla 9 miast europejskich sprawdzono które z nich tworzą pary z bezpośrednim połączeniem kolejowym pomiędzy nimi. Okozało się że dla każdego z nich liczba miast tak z nimi połączonych
0
Krystian:
Rozwiąż równanie x
2
(y+1)+y
2
(x
2
+1)y'=0
1
kąkol:
Taka całka:
5
adamiewa:
Jak rozwiązuje się takie nierówności ?
2
kombin:
Mamy do dyspozycji 8 osób wśród których są dwie rodziny 3−osobowa X i 4−osobowa Y. Na ile sposobów można ustawić te 8 osób w szereg tak, aby członkowie przynajmniej jednej z tych
4
maciek:
x
∫
cos
2
x
ktos pomoze jak to obliczyc? najlepiej sposobem na czesci
1
sebast_jan:
Cześć,
1
kąkol:
całka
5
kombin:
Mamy 8 osób, wśród nich są 2 grupy narodowościowe − 2 Polaków i 4 Niemców. Na ile sposobów można ustawić te 8 osób w szereg tak, aby osoby żadnej z tych dwóch narodowości nie stały w
1
Agata:
Zapisz liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładniczej:
2
Agata:
Zapisz liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładniczej:
4
V:
https://www.mimuw.edu.pl/~guzicki/materialy/Rekurencja.pdf
1
Majonez:
Dla jakich wartości parametru m istnieje rozwiązania sin