sprawdzenie
anieyo: Sprawdzenie czy całka dobrze policzona
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| |
| | √ 8−2x−x2 | | √ 8−(2x+x2) | | √ 8−(x+1)2+1) | |
| | dx | | dx | |
= ∫ |
| = ∫ |
| |
| | √ 9−(x+1)2 | | √ 1−(19x+19)2 | |
nie wiem czemu mi tak psuje te kreski może coś źle robię ale mam nadzieję że czytelnie
proszę o odpowiedź
29 sty 13:03
Blee:
1) błąd przy przepisywaniu
∫U{dx}{
√8 − (x+1)2 − 1)
2) błąd przy wyłączaniu:
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √9 − (x+1)2) | | √9(1 − (x+1)2/9) | |
| | dx | |
= ∫ |
| = |
| | √9(1 − ((x+1)/3)2) | |
| | dx | |
= ∫ |
| = |
| | 3√1 − ((x+1)/3)2) | |
3) więc sama całka wynosi:
29 sty 13:18
Blee:
PS. po obliczeniu całki zaleca się zawsze policzyć pochodną z wyniku w celu sprawdzenia czy
wychodzi funkcja podcałkowa
PS2. pamiętaj o +C , C∊R
29 sty 13:19
anieyo: Blee
ale jakbym zrobił tak jak Ty mi poprawiłeś w 1) to by było potem 7 pod pierwiastkiem a nie 9 ?
więc by całkiem inaczej to wyszło?
29 sty 13:57
Blee:
ja tam nawiasu nie zrobiłem (a powinien być −−− patrz u siebie, masz 'zamknięcie nawiasu')
8 − ((x+1)
2 −1) = 8 − (x+1)
2 +1 = 9 − (x+1)
2
29 sty 13:58
anieyo: Blee
mógłbyś jeszcze tu rzucić okiem tylko czy jest ok?
https://i.imgur.com/w6PWVgx.png
sorry że na zdjęciu ale nie ogarnąłbym tego wpisywania tutaj
29 sty 15:40
29 sty 15:46
Blee:
Jeżeli potrzebujesz −−− możesz wykupić konto premium (wtedy możesz sprawdzić 'krok po kroku'
jak liczone są całki, równania różniczkowe, itd.)
Sam miesięczny dostęp (dla studentów) jest za 6.5 funta czyli jakieś 33PLN. Nie sądzę, że to
wygórowana kwota (o ile masz problemy z rozwiązywaniem tych zagadnień).
29 sty 15:49
jakub: hmm, mam praktycznie 1:1 przykład do wykonania, czy mógłby mi ktoś powiedzieć co się stało
z tą trójką zaznaczoną na czerwono?
nie trzeba wyciągać jej przed całke

czy tak po prostu znikła
29 sty 20:48