kombinatoryka, kule
kolaramba: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona.
Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane
kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
Wiem, że jest sporo rozwiązań w internecie, ale nie rozumiem ich zupełnie. Przykładowo pisze,
że Ω=90, dla mnie natomiast jest to 10... Jakby ktoś mógłby rozwiązać to krok po kroku z
wyjaśnieniem dlaczego tak, byłbym niezmiernie wdzięczny.
Ps. Wyniki to: a) 29/45 ; b) 29/50
29 sty 19:22
Blee:
#Ω = 90 oznacza, że mamy 10 PONUMEROWANYCH kul (te 5 kul niebieskich jest rozróżnialnych)
#Ω = 10*9 = 90 <−−− czyli wybieramy jedną z 10−ciu kul, a następnie jedną z 9−ciu kul
więc układ: N1, Cz5 oraz Cz5, N1 to są dwa różne układy (rozróżniamy je)
a) bez zwracania ... tak jak napisałem
#Ω = 90
| | (5*4 + 5*1 + 4*1)*2 | |
P(A) = |
| czyli losujemy: |
| | 90 | |
Niebieska i czerwona + niebieska i zielona + czerwona i zielona,
a następnie to wszystko mnożymy przez 2 (bo mamy jeszcze sytuacje takiej jak np. czerwona i
niebieska)
29 sty 19:30
Blee:
b) tutaj #Ω = 10*10 = 100
reszta pozostaje bez zmian:
| | (5*4 + 5*1 + 4*1)*2 | |
P(B) = |
| |
| | 100 | |
29 sty 19:30
kolaramba: I to jest doskonałe wytłumaczenie! Dziękuję bardzo!
29 sty 19:56