uklad równań różniczkowych metodą macierzową
zagubiony: Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym układem równań różniczkowych, wymóg to rozwiązanie metodą
macierzową.
x'=−3x+y+e−3t
y'=−x−5y
Zaczynam od rozwiązania problemu własnego macierzy, tj. wyznacznik z lambda, następnie
przyrównuje go do 0, rozwiązuję układ z pierwszą lambdą, która mi wychodzi, a potem chciałem
wg. zajęć podstawić to do równania
M(t) * C'(t) = B(t)
M(t) − macierz Wrońskiego
I chciałem to rozwiązać metodą camera, ale wychodzi mi układ niesymetryczny? i co teraz?
pozdrawiam i liczę na wskazówkę
29 sty 19:55