równania rekurencyjne
sebast_jan: Witam serdecznie,
mam 2 dni do egzaminu i problem ze zrozumieniem równań rekurencyjnych.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie krok po kroku.
Z góry dziękuję za pomoc

zad.1) a
n = −5a
n−1−6a
n−2+3n
2 z wartościami początkowymi a
0=1 i a
1=4
zad.2) a
n= 3a
n−1−2a
n−2+2
n z wartościami początkowymi a
0=0 i a
1=1
29 sty 10:10
29 sty 10:29
sebast_jan: Dziękuję za załącznik.
Zależy mi jednak by ktoś dla przykładu pokazał mi rozwiązanie tych zadań które zamieściłem.
Pozdrawiam
29 sty 10:57
Jinqshu:
29 sty 12:53
Mila:
2)
(*) an= 3an−1−2an−2+2n ,a0=0 ,a1=1
1) Równanie charakterystyczne:
x2−3x+2=0
x=1 lub x=2
an=an(1)+an(2), gdzie:
an(1)=A*1n+B*2n
2 jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
an(2)=C*n*2n− przewidywana postać
Podstawiamy do (*) i wyznaczamy stałą C.
C*n*2n=3C*(n−1)*2n−1−2*C(n−2)*2n−2+2n /*4
4C*n*2n=3*2*C*(n−1)*2n−2*C*(n−2)*2n+4*2n /:2n
4C*n=6C*(n−1)−2C*(n−2)+4
C=2
−−−−−−−−−−−−−−−
an(2)=2n*2n
3) an=A+B*2n+2n*2n
a0=0=A+B
a1=1=A+2B+4
A+B=0⇔A=−B
−B+2B+4=1
B=−3, A=3
−−−−−
an=3−3*2n+2n*2n
an=2n*(2n−3)+3
sprawdzaj
a0=20*(−3)+3=0
a1=2*(2−3)+3=1
a2=4*(4−3)+3=7 z wzoru
a2=3a1−2a0+22=3+4=7 z równania
29 sty 17:32