Potrzebuje pomocy jak rozwiazac te zadania z rachunku p
egzaminprawdobodobny: Zadanie 1. Z grupy 5 mężczyzn i 4 kobiet wybierane sa 3 osoby . Jakie jest prawdopodobieństwo.
że
a) wybrane zostaną 3 kobiety. jeśli wiadomo, że wybrano co najmniej jedna kobiete
b) czy zdarzenia A− wybrano co najmniej dwóch mężczyzn i B− wybrano co najmniej jedna
kobiete sa niezależne?
Zadanie 2. Prawdopodobieństwo. że laptop pewnej marki ulegnie awarii w okresie gwarancji
wynosi 5%. Firma zakupiła 100 takich nowych laptopów. Oblicz prawdopodobieństwo,
że wśród zakupionych laptopów co najmniej 1 ulegnie awarii
Wiem ze w 1 na pewno trzeba uzyc kombinatoryki i wzoru na prawdopodobienstow warunkowe a pod
warunkiem b
a w 2 uzyl bym rozkladu poissona lub przez odwrotne rozkladu bernoulliego tylko nie wiem jak
dokladnie to zastosowac
29 sty 20:55
egzaminprawdobodobny: nikt nic?
29 sty 21:19
egzaminprawdobodobny: help
29 sty 22:25
Blee:
a) nie trzeba z warunkowego, wystarczy odpowiednio zbudować Ω
Ω −−− zbiór takich 3osobowych grupek, w których nie ma samych mężczyzn
#Ω = 9*8*7 − 5*4*3 = 444
b)
No to sprawdź czy są to zdarzenia niezależne
| | 3*5*4*4 + 5*4*3 | |
P(A) = |
| |
| | 9*8*7 | |
29 sty 22:37
Blee:
2) Rozkładu Poissona

Po cholerę

Z przeciwnego:
P(B) = 1 − P(X=0) = 1 − (0.95)
100
29 sty 22:39