twierdzenie o 3 ciagach
ciągggg:
lim n√n*3n+2*5n (to jest 5n)
n→∞
Zaczalem robic tak tylko nie mam pewności co zrobic z tym samym "n"
n√5n ≤ n√n*3n+2*5n ≤ n√5n*5n+2*5n
i wyjdzie że lim tego w srodku = 5 .
29 sty 18:36
Blee:
a dlaczego uważasz, że
lim
n√5n*5n + 2*5n = 5

przecież:
lim
n√5n*5n + 2*5n ≥ lim
n√5n*5n = lim
n√52n = lim 5
2 = 25

wniosek −−− niepotrzebnie zamieniłeś 'n' na 5
n ... zostaw jako n
29 sty 19:33
ciągggg: to w takim razie będzie tak:
... ≤ ... ≤
n√n*5n+2*5n
... ≤ ... ≤
n√n*5n +
n√2*5n
... ≤ ... ≤
n√n*
n√5n +
n√2 *
n√5n
... ≤ ... ≤
n√n * 5 + 1 * 5
n√n
29 sty 20:08
ciągggg: w tych równaniach miedzy (≤,≥) nie liczy sie lim'esow tylko bierze pod uwage same ciągi
29 sty 20:09