Wykres funkcji
plot: W x = −2 ma być asymptota obustronna, gdzie jednocześnie nie istnieje granica i funkcja jest
ograniczona od góry. Ma ktos jakiś pomysł na to?
29 sty 14:20
plot: Asymptota pionowa obustronna*
29 sty 14:20
plot: Jak coś to chodzi mi tylko o rysunek, jak to ma mniej więcej wyglądać
29 sty 14:26
Blee:
funkcja jest ograniczona z góry (na pewno funkcja nie przyjmuje wartości dodatnich)
funkcja nie przyjmuje wartości w x = −2
oczywiście ... granica dla x−> −2 także nie istnieje
| | 1 | | 1 | |
ponieważ dla x −> −2 mamy |
| −> ±∞ więc 0 ≤ |sin( |
| | ≤ 1 ale sama granica |
| | x+2 | | (x+2) | |
dla 'sinusa' nie istnieje
więc −1/|sin(1/x+2))| także nie istnieje a funkcja przyjmuje (w otoczeniu x=−2) wartości od −1
do −
∞
29 sty 14:30
29 sty 14:36