granica
kacper: Granica − czy da się łatwiej?
| | √x3+5x2+7x+3 − 2x − 2 | |
limx−>−1 |
| |
| | x2−2x−3 | |
rozbiłem licznik z hornera i potem delte z równania kwadratowego
następnie mianownik rozbiłem z hornera i wyszło mi tak
| | √(x+1)2(x+3) − (2x+2) | |
limx−>−1 |
| |
| | (x+1)(x−3) | |
| | √(x+1)2(x+3) − 2 (x+1) | |
limx−>−1 |
| |
| | (x+1)(x−3) | |
skróciłem (x+1)
| | √(x+1)2(x+3) − 2 | |
limx−>−1 |
| |
| | (x−3) | |
podstawiłem za x = −1 i wyszło że to się równa
jest okej? czy dało się to zrobić krócej?
29 sty 23:24
Mila:
√(x+1)2(x+3)=|x+1|*
√x+3
Musisz liczyć granicę lewostronną i prawostronną.
|x+1|=x+1 dla x≥−1
|x+1|=−(x+1) dla x<−1
| | (x+1)√x+3−2(x+1) | |
limx→1+ |
| = |
| | (x+1)(x−3) | |
| | √x+3−2 | | √2−2 | | 2−√2 | |
=limx→1+ |
| = |
| = |
| |
| | (x−3) | | −4 | | 4 | |
| | −(x+1)√x+3−2(x+1) | |
limx→1− |
| = |
| | (x+1)(x−3) | |
| | −√x+3−2 | | −√2−2 | | 2+√2 | |
=limx→1− |
| = |
| = |
| |
| | (x−3) | | −4 | | 4 | |
29 sty 23:46
Bleee:
Ale jak to skróciłeś skoro pod pierwiastkiem masz nadal (x+1)2
Po drugie nie możesz tego tak po prostu skrócić ponieważ
√(x+1)2*(x+3) = | x+1|√x+3
29 sty 23:47
Mila:
Cześć
Arturku, jak Ci się wiedzie ?
29 sty 23:49
kacper: Czyli nie mogłem skrócić tego
| √(x+1)2(x+3)−2(x+1) | |
| |
| (x+1)(x−3) | |
30 sty 00:01
Mila:
Nie mogłeś tak ,jak zrobiłeś, napisałam jak należy zrobić.
Blee , to napisał.
Dobranoc
30 sty 00:04