Na ile sposobów?
Tomek: Cześć mam takie zadanko. Dziękuję za pomoc.
Mamy do dyspozycji 7 osób, wśród których są dwie rodziny: dwuosobowa i trzyosobowa. Na ile
sposobów można ustawić te 7 osób w szeregu tak, aby żadna z rodzin nie stała w komplecie obok
siebie.
29 sty 18:43
Blee: to już dzisiaj trzecie zadanie NA TO SAMO KOPYTO
29 sty 19:32
Saizou :
Zdarzeniem przeciwnym to policz, czyli od wszystkich ustawień odejmij ten, w których
rodziny stoją obok siebie w komplecie.
| | |
Wybieramy osoby do rodziny 2−osobowej, czyli | , kolejność ma znaczenie (bo w szereg), |
| |
wiec mnożymy jeszcze razy 2!=2
| | | | |
Wybieramy osoby do rodziny 3−sosobowej, czyli | = | , (7−2 tyle osób zostało), |
| | |
kolejność ma znaczenie (bo w szereg),
wiec mnożymy jeszcze razy 3!=6
spróbuj dokończyć
29 sty 19:37
Tomek: Nie bardzo rozumiem te zadanie. Czy możesz pokazać jak zrobić resztę? Ja to rozumiem tak, że
Liczba wszystkich ustawień 7!
Ale wydaje mi się, że źle to rozumiem
29 sty 20:26
Pytający:
Też nie rozumiem tego, co liczysz,
Saizou.

Ω // wszystkie możliwe ustawienia tych osób szereg
A // takie ustawienia, że rodzina dwuosobowa stoi w komplecie obok siebie
B // takie ustawienia, że rodzina trzyosobowa stoi w komplecie obok siebie
|(A')∩(B')| = |Ω| − |((A')∩(B'))'| = |Ω| − |A∪B| = |Ω| − (|A| + |B| − |A∩B|) = ...
|Ω| = 7! // na tyle sposobów możesz ustawić 7 osób w szeregu (czy tam elementów w ciąg)
|A| = 2! * (7 − 2 + 1)! // osoby z rodziny dwuosobowej stoją obok siebie, mogą zamienić się
miejscami między sobą na 2! sposobów; tak ustawione te 2 osoby traktujesz jako 1 element do
rozmieszczenia, znaczy masz do ustawienia 7 − 2 = 5 osób (spoza tej rodziny dwuosobowej) i
jeszcze tę rodzinkę (+1), tylko traktujesz ją właśnie jako jeden nierozłączny element; te (7 −
2 + 1) elementów oczywiście możesz ustawić na (7 − 2 + 1)! różnych sposobów
|B| = 3! * (7 − 3 + 1)! // analogicznie
|A∩B| = 2! * 3! * (7 − 2 + 1 − 3 +1)! // analogicznie (każdą rodzinkę scalasz do osobnego
elementu, permutujesz między sobą osoby z tej samej rodziny w ramach danego elementu,
permutujesz elementy ((7−3−2) pojedyncze osoby + (1+1) rodzinki))
29 sty 23:15