geometria
Dominik: Trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD jest opisany na okręgu. Ramię BC ma długość
10, a ramię AD jest wysokością trapezu. Podstawa AB jest 2 razy dłuższa od podstawy CD .
Oblicz pole tego trapezu.
29 sty 21:21
Leszek: Skorzystaj z twierdzenia o okregu wpisanym w czworokat .
29 sty 21:24
Dominik: Ok, to juz wiem jak to zrobic, bo potem pitagoras
29 sty 21:27
Dominik: A czy jest jeszcze inny wariant wykonania tego zadania?
29 sty 21:28
janek191:

h
2 = 10
2 − a
2 = 100 − a
2
h =
√100 − a2
oraz
√100 − a2 +10 = 3a
√100 − a2 = 3a − 10
100 − a
2 = 9 a
2 − 60 a + 100
10 a
2 − 60 a = 0 / : 10
a
2 − 6 a = 0
a*( a − 6) = 0
a = 6
====
h =
√ 100 − 36 = 8
================
29 sty 21:36