całka
Marcin: narysuj wykres funkcji takiej że
2
∫ |f(x)| = 5
0
jak zrobić taki przykład?
29 sty 15:08
Pytający:

Jak najprościej.

Pole prostokąta pewnie umiesz policzyć...
29 sty 15:15
Marcin: wartość bezwględna nic tam nie zmienia?
a taki przykład to będzie f(x)=1?
2
∫f(x) = 4
−2
29 sty 15:18
Blee:
15:18 tak
29 sty 15:21
Pytający:
Jeśli f jest nieujemna, to oczywiście |f(x)| = f(x), znaczy "wartość bezwględna nic tam nie
zmienia".
Funkcje stałe nieujemne spełniają ten warunek.
Tak, ∫−2 2 (1 dx) = 4.
Właśnie, zapominasz o "dx" w całkach.
29 sty 15:24
Marcin: to trzeba jakoś rozpisać żeby pan profesor wiedział skąd się wzięło?
29 sty 15:24
Pytający:
Pytaj profesora.
29 sty 15:28
Marcin: a gdyby trzeba bylo, to jak to "obliczyć" ?
29 sty 15:29
ABC:
chłopie wzór na pole prostokąta to poważna sprawa, godzinny film na youtube o tym widzialem
29 sty 15:33
Blee:
ale co obliczyć?
∫−22 dx = x|−22 = 2 − (−2) = 2 + 2 = 4
29 sty 15:33
Marcin: ABC, ale bez żartów to byłem na 1,5h wykładzie w ktorym Dr tłumaczył że 1+1=2 a nie np 3 ^^
to zawsze będzie prosta? nie można tego udziwnić i np narysować jakąś parabolę ?
29 sty 15:36
29 sty 15:41
Marcin: To przepraszam, ja się p.Mateusza Kowalskiego boję we względu na mimikę twarzy podczas
tłumaczenia
29 sty 15:42
Blee:
oczywiście że można 'udziwnić'

zauważ, że:
∫
ab f(x) dx to będzie pole pomiędzy krzywą a osią OX (o ile krzywa jest nad osią OX) na
zadanym 'odcinku'
więc możesz zrobić np. pole trójkąta, pole trapezu, bądź jakieś innej funkcji itd.
29 sty 15:54
Pytający:
Można i parabolę:
f(x) = ax
2 + bx + c
| | ax3 | | bx2 | |
4 = ∫−22 (ax2 + bx + c) dx = ( |
| ) + |
| + cx |−22 = |
| | 3 | | 2 | |
| | 8a | | 4b | | −8a | | 4a | |
= ( |
| ) + |
| + 2c − ( |
| ) + |
| + (−2)c = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
I równość będzie spełniona dla:
Dla a = b = 0, c = 1 rozwiązaniem jest podana już przez Ciebie funkcja stała.
29 sty 16:03
Marcin: rozumiem, dziękuję
29 sty 16:14
Pytający:
Swoją drogą wyżej przy podstawieniu −2 zapomniałem całości za minusem wziąć w nawias (ale
policzyłem dobrze, jakby tam był).
29 sty 16:20