matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.8.2011
Zadania
Odp.
2
ewan:
mam pytanie, zrobiłam część zadania, którego treść brzmi: w szkole obowiązuje system oceniania, gdzie ocenom przypisywane są różne wagi wg zasady: praca klasowa:8, odp.ustna: 5, krótki
1
kas:
Szybkość statku względem brzegu wynosi: w dół rzeki 10 m/s, w górę 6 m/s. Oblicz szybkość prądu rzeki oraz szybkość statku względem wody.
1
Sephiroth:
z punktu A, takiego że A=(6;5), poprowadzono styczne do okręgu o równaniu(x−3)
2
+(y−1)
2
=5. Oblicz długość każdego z odcinków stycznych, których końcami sa punkt A i punkty B oraz C
1
Sephiroth:
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(−4;2) B=(−1;−3), C=(4;1) Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość DC trójkąta ABC, poprowadzona z wierzchołka C.
3
Sephiroth:
1.Zbadaj czy punkty A,B,C są współliniowe, gdy A=(1;−1), B=−3;5), C=(0,004;0,245)
0
ewan:
jaka jest średnia cena hektara działki rolnej, której 40% zajmują pola, 50% łąki a 10% nieużytki? przyjmijmy, że 1 ha pola kosztuje 4000 zł, 1 ha łąk 3,500 zł, a 1 ha nieużytków 250
2
qw:
Ile wody należy dodać do jednej szklanki (250ml) 10% octu, aby otrzymać roztwór 6%
4
zakręconaa:
Witam, właśnie zaczęłam liczyć zbiór Kiełbasy i wstyd się przyznać ale poległam już na pierwszej stronie
Należy obliczyć równania:
2
doniu:
Witam. Ten przykład stoję i nie potrafię dalej rozwiązywać korzystania ze wzorach trygonometrycznych, bo po prostu nie wyszło dobrze.
102
ola:
Mam pytanie, jak mam nierówność (x − 3 )(x+5)> 0 to mam pomnożyć między siebie te nawiasy, a potem wyciągnąć x
1
i x
2
?
3
doniu:
ten przykład stoję i nie potrafię dalej rozwiązywać korzystania ze wzorach trygonometrycznych, bo po prostu nie wyszło dobrze.
3
ola:
A coś takiego ; Wyrażenie
sinx + sinx * cosx
tgx
jest równe ?
14
Marta:
Witam
Bardzo proszę o pomoc z poniższymi zadaniami. Niestety pomimo wielu prób nie jestem w stanie ich zrobić. Proszę nie tylko o odpowiedz, ale także pełne rozwiązanie. Z góry bardzo
13
ola:
:::rysunek::: Proszę o pomoc ;
4
majkaa:
wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt S. Uzasadnij że |kątCSB| > |kątCAB|
2
majkaa:
Końce odcinka AB leżą na dwóch równoległych prostych i przez środek O tego odcinka prowadzimy dowolny odcinek CD którego końce leżą na tych samych równoległych. Udowodnij że CO = OD
2
majkaa:
W kątach przyległych ABC, DBC poprowadzono dwusieczne i prostą, równoległą do AD, która przecina te dwusieczne odpowiednio w punktach E i F zaś ramię BC przecina w punkcie K.
17
Krzysztof:
Rozwiąż równanie: 1) x
3
+x−2
2
majkaa:
:::rysunek::: Udowodnij, że jeżeli k || l to dwusieczne kątów jednostronnych wewnętrznych α i β są do siebie
0
Krzysztof:
2x
3
+7x
2
+7x+2=0
2
Sławek:
Rozwiąż układ równań
40
Krzysztof:
9x
3
−4x
2
−27x+12=0
4
Sławek:
Znajdź wszystkie pierwiastki równania
1
Sławek:
Rozwiąż równanie
0
Kasia:
W urnie znajduje się pięć kul czerwonych, trzy kule białe i dwie kule zielone. Losujemy kolejno bez zwracania po jednej kuli z urny aż do momentu pojawienia się po raz pierwszy kuli białej;
7
ola:
:::rysunek::: Czy dobrze wykonałam zadanie;
3
piotrek:
Zbadać czy dla dowolnych zbiorów prawdziwa jest równość A∩(B\C)=(A∩B)\(A∩C)
2
Krzysztof:
4x
4
+5x
2
+1=0
3
agrafka:
e
−(x
2
+y
2
)
4
ania:
W trójkącie ABC prowadzimy środkową CD. Udowodnij, że jeśli BC>AC to środkowa CD tworzy większy kąt z bokiem AC niż z bokiem BC.
1
kas:
Samochód wyjechał z miejscowości A w stronę miejscowości B. Przez pierwszą połowę czasu podróży jechał z szybkością v
1
= 70 km/h, a później z szybkością v
2
= 90 km/h.
2
przemo:
Liczby a,b i c są liczbami całkowitymi takimi , że liczby a+b i a x b dzielą się przez c. Uzasadnij ze a
3
− b
3
dzieli się przez c.
11
bambi:
Wyznacz ciąg geometryczny mając dane:
5
say10:
Oblicz calkę oznaczoną:
6
WW10:
Mam takie pytanie do zadania uzupełnij zapisy wg podanego wzoru
0
z:
EGZAMIN ZAWODOWY TECHNIK..
7
Sławek:
W półkole o promieniu R wpisano prostokąt o największym polu. Obliczyć cosinus kąta rozwartego
1
Sławek:
Dla jakich wartości parametru m nierówność (m−4)x
2
−2mx+2m < 0 jest spełniona dla każdego x?