matematykaszkolna.pl
:P WW10: Mam takie pytanie do zadania uzupełnij zapisy wg podanego wzoru x>−3⋀x≤1⇔x(−3,1>⇔x∊(−3,1> proste zadanie ale, ze znakami ⋀,⋁ nie wiem jaka jest różnica w zapisie(wiem tylko że jedno znaczy i a drugie lub) mam taki sam przykład tylko jeden znaczek inny, jak wyżej wspomniałem chciałem żeby ktoś wytłumaczył jaka jest różnica w zapisie (x≥−1⋀x<0)(x>3⋀x≤5)⇔ (x≥−1⋀x<0)(x>3⋀x≤5)⇔ pozdrawiam , z góry dzięki
26 sie 10:25
WW10: ups sorry tam na początku po ⇔ dwa razy przepisałem x∊(−3,1> No ale to i tak nic nie zmienia.
26 sie 10:30
bambi: ⋀− oznacza część wspólną zbiorów (liczby należące jednocześnie do pierwszego i drugiego, rysując je na osi liczbowej przecinają się) ⋁− oznacza sumę zbiorów (liczby należące do pierwszego lub drugiego zbioru)
26 sie 11:11
WW10: czyli jak bym to rozpisywał to jak by dalej było ? przy przykładzie z daje znak ∩(część wspólna) pomiędzy przedziałami x∊<−1;0)∩ (3;5> ? ........................................ a przy znaku daje ∪(suma) x∊<−1;0)∪ (3;5>
26 sie 12:10
WW10: Jak ktoś wie to niech mi powie czy dobrze myślę (ostatni post)
26 sie 12:58
:): tak dobrze myślisz, tylko te spójniki stosuje się przy zdaniach natomiast jeśli chodzi o zbiory to używamy ∩∪⊂∊∉
26 sie 13:14
WW10: no wiem że to symbole używane w logice i że na zbiorach używa się ( ∩∪),,ale takie akurat zadanie dali i tak napisali(⋁,⋀)przykłady z użyciem tych symboli i bardziej rozwlekłym zapisem i kazali sobie pozamieniać na bardziej zwiezłe oraz z użyciem ( ∩∪),. czyli to co napisałem w 12:10 jest prawidłowym rozwiązaniem do przykładów z 10.25.Dzięki.
26 sie 13:29