trygonometria
ola: A coś takiego ; Wyrażenie sinx + sinx * cosxtgx jest równe ?
Dodaje się najpierw te sinusy ?
Są jakieś wzory na to ? Bo z podstawowych to chyba nie ?
Proszę o pomoc.
26 sie 18:29
Godzio:
| sinx + sinx * cosx | | sinx + sinxcosx | | cosx | |
| = |
| * |
| = |
| tgx | | | | cosx | |
| | sinxcosx + sinxcos2x | |
= |
| = cosx + cos2x |
| | sinx | |
26 sie 18:39
ola: Rozumiem Godzio, ale mnie oświeciło, przecież mogłam wyciągnąć tgα =
sinxcosx . Dziękuję
bardzo
26 sie 18:44
Godzio:
26 sie 18:44