.
Marta: Witam

Bardzo proszę o pomoc z poniższymi zadaniami. Niestety pomimo wielu prób nie jestem w
stanie ich zrobić. Proszę nie tylko o odpowiedz, ale także pełne rozwiązanie. Z góry bardzo
dziękuję za pomoc

1. Punkt B o odciętej –8 należy do wykresu funkcji f(x) = –0,5x
2. Zatem rzędna punktu B jest
równa:
a) 4 b) –64 c) –4 d) –32 .
2. Maksymalny przedział liczbowy, w którym funkcja kwadratowa opisana wzorem f(x) = 6(x – 42)
2
– 29 jest malejąca, to:
a) (–∞; –29> b) <–29; +∞) c) (–∞; 42>
d) (–∞; –42>.
3. Równanie osi symetrii wykresu funkcji f(x) = 5(x + 24)(x – 36) to:
a) x = 5 b) x – 6 = 0 c) y = 6 d) x = 12.
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
26 sie 17:38
Marta: ponawiam prośbę.
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
26 sie 18:11
antoś:
To podaj chociaż jedną swoja próbę
26 sie 18:13
Marta: rozwiązać powyższe 3 zadania ?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
26 sie 18:18
antoś:
tak
26 sie 18:24
ola: zad. 1 to chyba tak (ale nie jestem pewna

= − 32 ponieważ odcięta to x a rzędna to y, więc −
8 podstawiasz pod x i obliczasz
26 sie 18:32
ola: znaczy y = − 0.5*(−8) , więc y= − 0.5 * 64 = − 32
26 sie 18:34
ola: znaczy y = − 0.5 * ( −8)2
26 sie 18:35
ola: w zad. 3 to chyba 6, po ja najpierw uporządkowałam wszystko. Po to z tego wzoru liczymy
−b2a.
26 sie 18:53
ola: Jak mam źle niech mnie, ktoś poprawi, bo ja nie jestem najlepsza w matematyce xD
26 sie 18:53
ola: czekaj w zad. 3 coś mi się pokićkało, jeszcze raz obliczę
26 sie 18:58
ola: nie mi wychodzi jednak 6, to chyba dobrze.
26 sie 19:02
antoś:
a) x = −8, f(−8) = −0,5*(−8)
2 = −32
b) wykresem jest parabola o wierzchołku (42, −29) skierowana ramionami do góry, funkcja jest
malejąca dla x∊(−
∞, 42>
| | −24 + 36 | |
c) miejsca zerowe: x1 = −24, x2 = 36, xw = |
| = 6, oś symetrii x = 6 |
| | 2 | |
26 sie 19:07
ola: o ja też właśnie teraz zrobiłam b, oż ty
26 sie 19:08
ola: a antoś można wyliczyć z tego wzoru co podałam, znaczy mi wyszło tak jak tobie, ale tak pytam
dla pewności
26 sie 19:10