Fizyka
kas: Samochód wyjechał z miejscowości A w stronę miejscowości B. Przez pierwszą połowę czasu podróży
jechał z szybkością v1 = 70 km/h, a później z szybkością v2 = 90 km/h.
Oblicz szybkość średnią samochodu w podróży od A do B.
26 sie 12:46
Sławek:
s
1 = v
1*0,5t
s
2=v
2*0,5t
droga całkowita
s= s
1+s
2
| | s | | v1*0,5t+v2*0,5t | | 0,5t(v1+v2) | |
vsr = |
| = |
| = |
| = 0,5(v1+v2) = |
| | t | | t | | t | |
= 0,5(70+90) =80km/h
26 sie 13:07
library: Matematyka NOTACJA WYKŁADNICZA
| | 485 * 2−8 | |
c) |
| |
| | 72−7 * 2416 * 16−4 * 2−2 | |
7 paź 22:15
Bogdan:
Rozwiązanie Sławka jest błędne
7 paź 22:26
pigor: ...,

właśnie , bo droga s=const, więc jest to średnia harmoniczna .
7 paź 22:28
Bogdan:
Zadanie kasa o prędkościach jest z 2011 roku, ale jeśli zostało teraz wyciągnięte,
to nie można przejść obok niego obojętnie.
7 paź 22:28
pigor: ...,
| | 2s | | 2*70*90 | | 140*90 | |
v śr. = |
| = |
| = |
| = |
| | | | 70+90 | | 160 | |
| | 7*90 | | 630 | |
= |
| = |
| = 78,75 km . ..  |
| | 8 | | 8 | |
7 paź 22:33