Zbdaj czy punkty są współliniowe
Sephiroth: 1.Zbadaj czy punkty A,B,C są współliniowe, gdy A=(1;−1), B=−3;5), C=(0,004;0,245)
26 sie 22:29
Sephiroth: proszę o pomoc gdyż mam jutro zaliczenia a kilku zadań poprostu nie umiałem zrobić...
26 sie 22:30
ICSP: ustalam równanie prostej AB:
y = −1,5x+ b
−1 = −1,5 +b ⇔ b = 0,5
y = −1,5x + 0,5
sprawdzam czy punkt C należy do tej prostej:
0,245 = −1,5 * 0,004 + 0,5 ⇔ 0,245 = −0,006 + 0,5 ⇔ 0,245 = 0,496
odp. Te punkty nie są współliniowe
26 sie 22:41
antoś:
Prosta z punktami A i B: y = ax + b
Prosta z punktami A i C: y = cx + d
| | 5+1 | | 3 | | 0,245+1 | | 5 | |
a = |
| = − |
| , c = |
| = − |
| ≠ a, |
| | −3−1 | | 2 | | 0,004−1 | | 4 | |
punkty nie są współliniowe.
26 sie 23:37