statystyka
ewan: mam pytanie, zrobiłam część zadania, którego treść brzmi: w szkole obowiązuje system oceniania,
gdzie ocenom przypisywane są różne wagi wg zasady: praca klasowa:8, odp.ustna: 5, krótki
sprawdizan: 3, praca domowa: 1. Nauczyciel wystawia ocenę semestralną, zaokrąglając średnią
ważoną do całości. Jaką ocenę semestralną otrzyma uczeń o ocenach:
prace klasowe: 2,4,2 ; krótkie sprawdziany: 3,4,4 ; odp.ustne: 3,2,4 ; prace domowe: 3,4
obliczyłam średnią ważoną ocen, wyszło mi 8,76. teraz w jaki sposób mam otrzymać ocenę
semestralną, jak mam zaokrąglić tą średnią ważoną do całości?
26 sie 23:01
ICSP: | 8*8 + 9*5 + 11*3 + 7 | | 64 + 45 + 33 + 7 | | 149 | |
| = |
| = |
| = 3,0408163 |
| 24 + 15 + 9 + 1 | | 49 | | 49 | |
na oko otrzymałby 3.
26 sie 23:23
ICSP: no ale w sumie z 3 się zdaje tak więc uczeń pewnie bardzo szczęśliwy.
26 sie 23:47
ewan: dziękuję! mogłabym jeszcze wiedzieć co te liczby oznaczają, żeby wiedzieć w jaki sposób robić
takie równania?
27 sie 00:19
ICSP: które liczby
27 sie 00:20
ewan: | 8*8 + 9*5 + 11*3 + 7 | |
| |
| 24 + 15 + 9 + 1 | |
27 sie 18:07
ICSP: praca klasowa : 2,4,2 warte są 8. Ważna jest tutaj suma tych cyfr która wynosi
8 oraz ich
ilość która wynosi
3
odp. ustna: 3,2,4 warte 5. Suma
9 ilość
3
krótki sprawdzian : 3,4,4 warte 3. Suma
11 ilość
3
praca domowa: 3,4 warta 1. Suma
7 ilość
2
średnią ważoną liczymy następująco
| suma * waga + suma*waga + ... + suma*waga | |
| |
| ilość * waga + ilość * waga + ... + ilość * waga | |
| 8 * 8 + 9*5 + 11*3 + 7*1 | |
| = |
| 3*8 + 3*5 + 3*3 + 1*2 | |
| | 149 | |
|
| = 2,98. Otrzymałby oceną dostateczną. |
| | 50 | |
27 sie 19:20