Wielomiany Rozwiąż równanie:
Krzysztof: Rozwiąż równanie:
1) x3+x−2
2)(x2+2x)2−x2=0
3)2x3+7x2+7x+2=0
26 sie 16:56
ICSP: 1. Bezout. Podpowiem że 1 jest pierwiastkiem
2. a2 − b2 = (a−b)(a+b)
3. Bezout. Pierwiastek to −1
26 sie 18:49
Krzysztof: Nie chodzi mi tu o twierdzenie Bezouta chodziło mi tutaj o rozwiazanie ich za pomoca
grupowania,wzórów itp..
a w 2 zadaniu wyjdzie
√8 i −
√8 czy się mylę
26 sie 19:25
Krzysztof: A w 1) x=2
3) x=−1 i x=−2 i x=−1/2
Chciałby żeby ktoś sprawdził mi to czy jest dobrze ?
26 sie 19:32
Krzysztof: Proszę o pomoc
26 sie 19:48
Krzysztof: Proszę o pomoc
26 sie 19:49
ICSP: zaraz zrobię
26 sie 20:11
ICSP: 1.
x3 + x − 2 = x3 − x2 + x2 − x + 2x − 2 = x2(x−1) + x(x−1) + 2(x−1) = (x−1)(x2 + x + 2)
2.
(x2 + 2x)2 − (x)2 = (x2 + 2x − x)(x2 + 2x + 3) = (x2 +x)(x2 + 3x) = x2(x+1)(x+3)
3.
2x3 + 7x2 + 7x + 2 = 2x3 + 2x2 + 5x2 + 5x + 2x + 2 = 2x2(x+1) + 5x(x+1) + 2(x+1) =
(x+1)(2x2 + 5x + 2) = (x+1)(2x2 + 4x + x + 2) = (x+1)(2x(x+2) + (x+2)) = (x+1)(2x+1)(x+2)
26 sie 20:19
ola: ICSP z czego to wziąłeś ?

?
26 sie 20:21
Krzysztof: skąd ci się 3 wzięła w 2 zadaniu
26 sie 20:26
ICSP: (x
2 + 2x)
2 − x
2 = (x
2 + x + 2x)(x
2 −x + 2x) = (x
2+x)(x
2+3x) = x
2(x+1)(x+3)
Myślę szybciej niż piszę
26 sie 20:28
ICSP: olu to są podstawy rozwiązywania wielomianów.
26 sie 20:28
Krzysztof: a ja w 1 zrobiłem troszkę inaczej tak
1) x(x
2+1)−2
(x
2+1) (x−2)
czyli x=2
Dobrze ?
a w 2 można policzyć delte i wyjdzie wynik czy nie bardzo
26 sie 20:34
Krzysztof: a na pewno w 2 nie można policzyć delty ale palnąłem przeciesz tam są x same ehh
26 sie 20:36
ICSP: 1. Jak tyś to wykombinował? Wyłączyłeś x2 + 1 przed nawias a nie ma go przy 2.
26 sie 20:38
Krzysztof: nie po prostu wyciągnąłem przed nawias x
x
3 + x − 2
x(x
2+1)−2
(x
2)(x−2)
czyli x=2 rozumiesz
26 sie 20:51
Krzysztof: yyy źle napisałem przed ostanie powinno być (x2+1) (x−2)
26 sie 20:52
ICSP: nie ma czegoś takiego.
26 sie 20:54
222: x2 +3>0
10 sty 16:40