och
ola:

Proszę o pomoc ;
W kwadrat o boku długości 8 wpisano kolejny kwadrat jak na rysunku. Pole zacienionej części
wynosi :
Mi wychodzi ciągle pierwiastek, a w odp; jest liczba całkowita.
26 sie 17:27
Marta: czy wynik to 128 j
2 ? jeśli tak, to mogę wytłumaczyć dokładnie

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
26 sie 17:45
Marta: tylko pytanie, co jest u Ciebie zaciemnioną częścią? ten kwadrat w środku czy coś innego?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
26 sie 17:46
ola:

zacieniona część to xD
26 sie 17:46
Jack:
no teraz lepiej... Ten wewn. kwadrat stykając się z tym zewn. dzieli jego boki w połowie... To
powinno pomóc
26 sie 17:49
Sławek: To jest trójkąt o podstawie 4 i wysokości 4.
| | a*h | | 4*4 | | 16 | |
P = |
| = |
| = |
| =8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 sie 17:51
ola: Jack ja myślałam, że to jest bardzo proste zad. najpierw policzyłam d = a√2, potem Pitagoras,
a potem pole = 12 a *h . I mam na a b c d i żaden wynik mi z tych nie wychodzi. xD
26 sie 17:52
ola: ale Sławek 4 to chyba nie jest wysokość ?
26 sie 17:53
ola: po to trójkąt równoramienny.
26 sie 17:54
ola: bo nie po xD sorrki za błąd
26 sie 17:54
Sławek:
Jest.
Cytat wiki:
Wysokość trójkąta – najkrótszy odcinek łączący jeden z wierzchołków trójkąta z prostą
zawierającą przeciwległy bok trójkąta, zwany podstawą.
Wysokość jest zawsze prostopadła do prostej zawierającej podstawę.
26 sie 17:57
ola: ale Sławek jak podzielisz trójkąt równoboczny na 2 części wychodzi trójkąt prostokątny, to jak
to możliwe?
26 sie 17:59
ola:
26 sie 18:04
ola: dobra rozumiem, dziękuję wszystkim
26 sie 18:11