Gustlik: Można tak:
{ x
2+y
2=4
{ x−y+m=0
Pierwsze to okrąg o środku S=(0, 0) i promieniu r=2, a drugie to prosta.
Można obliczyć odległość d środka okręgu od tej prostej i skorzystać z zasady, że jak d>r, to
prosta "omija" okrąg, a więc brak punktów wspólnych (rozwiązań), gdy d=r − prosta styczna do
okręgu, czyli 1 rozwiązanie, a gdy d<r − prosta przecina okrąg − 2 rozwiązania.
Korzystam ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html :
i liczę odległość środka okręgu od tej prostej:
| | |0−0+m| | | |m| | |
d= |
| = |
|
|
| | √12+(−1)2 | | √2 | |
Brak rozwiązań, gdy d>r, czyli
|m|>2
√2
m>2
√2 v m<−2
√2
m€(−∞; −2
√2)U(2
√2; +∞)
1 rozwiązanie gdy d=r, czyli
stąd po tych samych obliczeniach mamy
m=2
√2 v m=−2
√2
2 rozwiązania, gdy d<r, czyli
stąd po tych samych obliczeniach mamy
m€(−2
√2; 2
√2)