Obliczanie calki oznaczonej
say10: Oblicz calkę oznaczoną:
2
∫x36x4dx
o
26 sie 10:32
sushi_ gg6397228:
x3 * 6x4= 6* x7
a po jest prosciutka całeczka
26 sie 10:53
say10: no ok. Ale może mi to ktoś wytłumaczyć

Dla mnie to jest trochę skomplikowane
26 sie 11:01
pomagacz:
najpierw liczysz zwykłą całkę:
∫6x7dx = 6∫x7dx = ...
a później podstawiasz do wzoru:
(F(x))' = f(x)
∫abf(x)dx = F(x) |ab = F(b) − F(a)
26 sie 12:43
Sławek:
Całką oznaczoną funkcji f(x) w przedziale <a;b> nazywamy różnicę F(b) − F(a) i oznaczamy
symbolem
a∫
b f(x)dx = F(b)−F(a)
f(x) − funkcja podcałkowa
<a;b> − przedział całkowania
a − dolna granica całkowania
b − górna granica całkowania
F(x) − funkcja pierwotna funkcji f(x)
| | 1 | |
∫ xndx = |
| xn+1 +C, n≠1 |
| | n+1 | |
∫ a f(x)dx = a ∫ f(x)dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0∫2 6*x7 = 6 0∫2 x7 = 6 *[ |
| x8 ] 02 = 6 * [ |
| *28 − |
| *08 ] = |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
26 sie 12:59
AS: Mała korekta:
n ≠ −1
26 sie 13:04
PApiesz: chyba tu kurwa na budowie się całkami kyyrwa rzucają w rowa
25 sty 18:03