Wielomiany Rozwiąż rówanie:
Krzysztof: 9x3−4x2−27x+12=0
26 sie 15:25
Maciek: 9x3−27x−4x2+12=0
26 sie 15:43
Maciek: zamieniłem kolejność
26 sie 15:43
Maciek: chociaż nie potrzeba − zobaczmy
26 sie 15:44
Maciek: x2(9x−4)−3(9x−4)=0
26 sie 15:45
Maciek: zgadza się?
26 sie 15:45
TOmek: 9x(x2−3)−4(x2−3)=0
26 sie 15:46
Maciek: (x2−3)(9x−4)=0
26 sie 15:46
Maciek: tak też jest dobrze
26 sie 15:46
Maciek: czyli mamy 3 nawiasy
26 sie 15:47
Maciek: (x−√3)(x+√3)(9x−4)=0
26 sie 15:48
Krzysztof: Ja zrobiłem tak jak tomek i potem wyjdzie x=√3 lub x=√−3 lub x=4/9
26 sie 15:48
Maciek: odpowiedzi x=−√3 x=√3 x=4/9
26 sie 15:49
Krzysztof: a ten przykład 2x3+7x2+7x+2=0
26 sie 15:49
Maciek: czyli bardzo dobrze − gratuluję
26 sie 15:50
Maciek: wyciągnij x2
26 sie 15:50
Krzysztof: Tak x
2(2x+7)+(7x+2)
26 sie 15:53
Maciek: hm... pomyślmy
26 sie 15:54
Krzysztof: Hm ja próbowałem to chyba tak będzie 7x(x+1)+2(x
3+1) co o tym myślisz
26 sie 15:55
Maciek: to jest wzór skróconego mnożenia
26 sie 15:56
TOmek: korzystamy z tw. o pierw. wymiernych szukamy dzielników 2
jest to 2,−2,1,−1
dostrzegamyy ze W(−1)=0 także wielomian podzielny jest przez x+1
(2x3+7x2+7x+2):(x+1)=
d= −1
2 | 7 | 7 | 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | 5 | 2 | 0
(2x2+5x+2)(x+1)=(2x3+7x2+7x+2)
(2x2+5x+2)−> z tego trzymasz 2 pozostałe pierwiastki i mam rozwiązane.
26 sie 15:57
Maciek: ale tak też można
26 sie 15:58
Maciek: tak jak zrobiłeś jest bardzo dobrze
26 sie 15:59
Maciek: trzeba rozpisać ten wzór x3+1
26 sie 16:00
TOmek: myśle ,ze Krzysztof pragnie rozwiązać ten przykład za pomoca grupowania,wzórów itp.. ;}
26 sie 16:00
Maciek: 7x(x+1)+2(x+1)(x2−x+1)=0
26 sie 16:03
Maciek: to jest logiczne i najprostsze − myślę, że autorowi zadania o to właśnie chodziło
26 sie 16:04
Krzysztof: jak rozpiszesz x3+1 to wyjdzie 7x(x+1) +2 [x3+3x2+3x+1]
TOmek w twoich obliczeniach jakoś nie potrafię zaczaić skąd to się wzięło chyba za tępy jestem
hehe
26 sie 16:04
TOmek: szczerze powiedziawszy nie wpadł bym na to ; p
26 sie 16:05
TOmek: Krzysztof mój post sobie odposc bo to jest głownie przez poziom rozszerzony rozwiązane.
26 sie 16:06
Krzysztof: Dzięki Maciek wtedy wystarczy delte policzyć i odpowiedź sam wyjdzie
26 sie 16:06
Maciek: czyli (x+1)(2x2+5x+2)=0
26 sie 16:08
Krzysztof: jeszcze mam pytanie który wzór skróconego mnożenia zastosowałeś Maciek
26 sie 16:09
Maciek: macie odpowiedzi
26 sie 16:09
Maciek:
26 sie 16:10
Maciek: x= −1 (pierwiastek podwójny) oraz x= −2
26 sie 16:11
Maciek: to tyle muszę lecieć − pozdrawiam
26 sie 16:11
Maciek: a
3+b
3
26 sie 16:13
Maciek: to był ten wzór
26 sie 16:13
Maciek:
26 sie 16:17
Krzysztof: a nie x=−1 oraz x=−2 oraz x=−1/2

Czy nie tak powinna być odpowiedz ?
26 sie 19:36