Sławek:
W półkole o promieniu R wpisano prostokąt o największym polu. Obliczyć cosinus kąta rozwartego
między przekątnymi tego prostokąta.
26 sie 09:42
0: a to jest ciekawe ...
26 sie 13:50
pomagacz:

jeśli chodzi o prostokąt o największym polu, to chodzi na pewno o kwadrat
| | c | | c | |
cos(α) = cos(β) = |
| = |
| |
| | b | | a | |
ac = cb
a = b
α = 90
o
cos(90
o) = 0
26 sie 13:56
Sławek:
kwadrat to chyba zbyt banale
26 sie 14:02
pomagacz:
a jaką masz odpowiedź?
26 sie 14:09
Sławek:
Może i kwadrat, tylko to trzeba wykazać, a Ty od tego zacząłeś.
Ja to nazywam metodą odwrotnego przekształcania odpowiedzi.
26 sie 14:12
Zofia:
To tak, jakby powiedzieć: kwadrat jest kwadratowy, bo jest kwadratem
26 sie 14:25
Sławek:

P = ab = Rcosβ * 2Rsinβ = 2R
2 sinβcosβ = R
2 sin2β
P'(β) = R
2 * 2cos2β
P'(β) = 0 ⇔ R
2 * (−2sin2β) = 0 ⇔ sin2β=0 ⇔ 2β = 0 (odrzucamy bo wtedy nie będzie prostokąta)
lub 2β = 90
o
cos2β = cos90
o = 0
26 sie 15:14
anubas: wydaje mi się, że liczycie cosinus złego kąta,
przecież pytanie jest o cosinus pomiędzy przekątnymi tego prostokąta, a jego boki wynoszą
1/2r√2 i r√2, to nie jest kwadrat
8 sty 13:19
anubas: poprawna odpowiedź to −3/5
8 sty 13:29